Mainos

Sosialistit voittivat Albaniassa

Albanian presidentti Sali Berisha myönsi tänään, että hänen demokraattinen puolueensa oli hävinnyt eiliset parlamenttivaalit. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin mielestä vaaleja voidaan pitää vakaan ja demokraattisen järjestelmän perustana.

Keskusta-vasemmistolainen oppositio oli maanantain alustavien tietojen mukaan voittamassa vaalit. Sosialistinen puolue kertoi saaneensa yhdessä muun opposition kanssa noin kaksi kolmasosaa parlamentin paikoista.

Vaalit päättivät viisi vuotta kestäneen Berishan puolueen valtakauden. Ennenaikaisiin vaaleihin johtaneet mellakat ja kapina saivat alkunsa, kun tuhannet albanialaiset menettivät säästönsä sijoitusrahastojen keinottelussa.

Berisha lupasi tänään kunnioittaa kaikkia sitoumuksiaan, jotka hän on tehnyt aikaisemmin. Berisha sanoi jatkavansa kannattajineen oppositiosta käsin maan demokratian rakentamista. Iltapäivällä ei käynyt selväksi, aikooko Berisha erota. Hän on useaan otteeseen antanut ymmärtää jättävänsä presidentin tehtävät, jos valtaan tulee vasemmistolainen hallitus.

Etyj tyytyväinen

Vaalit sujuivat suuremmitta ongelmitta. Vaaleja seurannut Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj sanoi, että vaaleja voidaan pitää riittävän hyvin järjestettyinä tässä vaiheessa. Etyjin alustavan lausunnon mukaan vaalit osoittivat albanialaisten toivoneen demokraattista tulevaisuutta "huolimatta pienehköistä puutteista monilla alueilla ja joistakin hyvin vakavista ongelmista harvoilla alueilla".

Myös väliaikainen pääministeri Bashkim Fino sanoi vaalien sujuneen demokraattisesti. Hän kiitti televisiopuheessaan albanialaisia siitä, että he olivat käyneet uurnilla sankoin joukoin. Finosta tuli väliaikainen pääministeri maaliskuussa, kun maahan perustettiin kymmenen puolueen koalitio pysäyttämään kaaoksen leviäminen. Albanian eteläosa on yhä hallituksen valvonnan ulkopuolella.

Edellisiä, vuoden 1996 vaaleja Etyj arvosteli vakavista puutteista. Demokraattinen puolue voitti tuolloin suurimman osan paikoista. Eilen järjestettyä ensimmäistä vaalikierrosta oli valvomassa Etyjin, Euroopan neuvoston ja Yhdysvaltain vaalitarkkailijoita. Vaalien sujumista suojasi 7 000 miehen kansainvälinen suojajoukko.

Eilen valittiin 115 kansanedustajaa enemmistövaaleilla. Jäljellä olevat 40 paikkaa jaetaan suhteellisen vaalitavan mukaan. Albanialaisilta kysyttiin myös, haluaisivatko he muuttaa tasavaltansa perustuslailliseksi kuningaskunnaksi. Keskusvaalilautakunta ei vielä tänään voinut antaa äänestyksen tulosta.

Sosialistien puheenjohtaja Fatos Nano sanoi tiedotustilaisuudessaan, että hän aikoo uudistaa presidentin asemaa. Nano vapautui kolme vuotta sitten vankilasta, jonne hänet oli tuomittu kyseenalaisessa oikeudenkäynnissä.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.