Marketta, 63, yritti laihduttaa yli 20 vuotta tuloksetta – vasta lääkehoito toi avun: "Mielessä on tapahtunut valtava muutos"

Ole tarkkana! Näin paljon välipalat sisältävät piilosokeria 3:26
Terveelliseltä tuntuva välipala saattaa olla melkoinen kaloripommi. Katso videolta, kuinka paljon suositus vaihtoehdot sisältävät sokeria.

Marketta Raitanen yritti yli 20 vuotta laihduttaa erilaisilla dieeteillä – tuloksetta. Apu painonhallintaan löytyi viimein lääkärin vastaanotolta.

Vuosikymmeniä jatkuneeseen jojolaihduttamiseen kyllästynyt Marketta Raitanen, 63, hakeutui lääkärin vastaanotolle saadakseen apua ylipainonsa hoitoon.

Yksilöllinen hoitosuunnitelma, johon kuuluu myös lääkehoitoa, on auttanut naista pudottamaan tähän mennessä 20 kiloa. Kevyemmän kehon lisäksi Marketta on saanut vireämmän mielen ja lisää energiaa.

Sairaudet vaikuttivat lihomiseen

Marketan paino lähti nousemaan äidiksi tulemisen jälkeen. Osaltaan lihomiseen vaikuttivat lasten saamisen jälkeen puhjenneet sairaudet. Nivelreuman vuoksi tehdyt polvileikkaukset vaikeuttivat liikkumista ja kortisonihoito lihotti. Kilpirauhasen vajaatoiminta hidasti aineenvaihduntaa.

Painon nousukäyrän taittaakseen Marketta on yrittänyt viimeisen 20 vuoden aikana monia erilaisia dieettejä. Apua ei löytynyt ateriankorvikkeista, ei Painonvartijoista, eikä todellakaan pelkkiä kevyttuotteita sisältävästä ruokavaliosta.

 – Ja vaikka paino laski, se tuli aina takaisin, yleensä melkein tuplasti. Se on sellainen kaksinkertainen inho, Marketta kertoo.

Häpeä ja lannistuminen laskivat mielialaa, eikä raskaassa kehossa oleminen tuntunut hyvältä sekään. Viime vuonna Marketta päätti etsiä painonhallintaan apua lääkäristä. Lääkäri suositteli hänelle Mysimba-nimistä laihdutuslääkettä.

Marketta oli valmis kokeilemaan lääkehoitoa, jos siitä olisi vihdoinkin apua hänen paino-ongelmaansa.

Mikä Mysimba?

Mysimba sisältää kahta vaikuttavaa ainetta: naltreksonihydrokloridia ja bupropionihydrokloridia. Lääke vaikuttaa ruokailun ja energiankulutuksen säätelyyn osallistuvilla aivoalueilla.

Lääkettä käytetään laihdutukseen yhdessä vähäkalorisen ruokavalion sekä liikunnan kanssa. Mysimbaan kohdistuu lisäseuranta, jonka tarkoituksena on havaita nopeasti uutta turvallisuutta koskevaa tietoa. Hyvin yleisiä lääkkeen haittavaikutuksia ovat pahoinvointi, oksentelu, ummetus sekä päänsärky.

Lähde: Lääkeinfo.fi

Ruokailumuutokset ja lääkehoito tehosivat

Laihdutuslääke todella hillitsi syömistä. Marketta huomasi, että hänen ei enää tehnyt mieli makeaa ja myös aiemmin yleinen tunteisiin syöminen hävisi.

Ruokarytmin opettelu ja tiedostava syöminen ovat osaltaan auttaneet asiassa. Marketta syö noin viisi kertaa päivässä ja on pienentänyt annoskokojaan. Enää hän ei ahmaise ruokaa vaan pysähtyy tasapainoisen aterian ääreen ja pureskelee ruoan kunnolla.

– Ennen söin mitä sattuu ja oli koko ajan nälkä, Marketta sanoo.

Lääkityksen ja ruokailumuutosten ansiosta paino lähti putoamaan, mikä antoi lisämotivaatiota ja helpotti liikkeelle lähtemistä. Marketta harrastaa kävelyä, pyöräilyä ja vesijumppaa.

– Kun aloin liikkumaan, pääsin kävelemään suunnilleen kaksi kilometriä kerralla ja nyt menee viisi kilometriä ihan kevyesti.

Puolentoista vuoden aikana Marketan paino on tippunut 105 kilosta 84 kiloon. Tavoitteena on jatkaa samoilla keinoilla eteenpäin ja saada painoa hivutettua vielä alemmas rauhalliseen tahtiin.

Elämäntapamuutos näkyy myös mielessä

Nyt peilistä katsoo paitsi hoikempi, myös henkisesti paremmin voiva nainen. Monet ystävät ovat ihmetelleet, miten vireä ja energinen Marketasta on laihtumisen myötä tullut.

– Mielessä on tapahtunut valtava muutos, hän itsekin sanoo.

– Tästä on tullut uusi elämän alku.

Marketta kokee elämänlaatunsa parantuneen huomattavasti lääkärikäynnin ja yksilöllisen hoitosuunnitelman ansiosta. Laihtuminen on auttanut häntä myös vähentämään reumalääkitystä.

Lihavuuskin on sairaus

Marketasta tuntuu, että kaikki eivät arvosta lääkkeillä aikaansaatua painonpudotusta samalla tavalla kuin pelkillä elintapamuutoksilla laihtumista. Rivien välistä luetut vähättelevät kommentit eivät kuitenkaan saa häntä lopettamaan laihdutuslääkkeen käyttöä.

Usein kuulee sanottavan, ettei laihdutus ole sen kummempaa kuin että syö vähemmän kuin kuluttaa. Marketan mielestä asia ei ole niin yksinkertainen.

– Onhan se jonkinnäköinen sairaus. Toiselle tulee helpommin painoa ja toiselle ei, aineenvaihdunta on siinä yksi iso tekijä.

Myös Marketan lääkäri André Heikius muistuttaa, ettei ylipainosta ja lihavuudesta pidä syyllistää ihmistä.

Kyseessä on pitkäaikaissairaus, joka ei ole yhtään sen enempää itse aiheutettu kuin moni muukaan sairaus tai tila. Lihavuus ja sen taustasyyt ovat yksilöllisiä, minkä vuoksi myös lihavuuden hoidon pitäisi hänen mukaansa olla yksilöllistä.

– Tärkeintä on ymmärtää, että tehokasta hoitoa on olemassa, Uutisaamussa vieraillut lääkäri sanoi.

Lihottaako etätyö? Marketta Raitanen ja André Heikius vierailivat Uutisaamussa keskustelemassa painonhallinnasta.

Lihottaako etätyö? 6:47

Lue myös:

    Uusimmat