Mainos

Solidaarisuus valmistautuu ottamaan vallan Puolassa

Puolan Solidaarisuus-liikkeen ympärille ryhmittynyt AWS-vaaliliitto valmistautuu neuvottelemaan pienpuolueiden kanssa uuden hallituksen muodostamisesta. AWS saavutti yllättävän selvän voiton entisistä kommunisteista eilisissä vaaleissa.

AWS:n johtaja Marian Krzaklewski arvioi, että hallitustunnustelut alkavat huomenna. Hän teki selväksi, että AWS haluaa neuvotella vain kahden puolueen kanssa, joiden juuret ovat Solidaarisuuden tavoin entisessä kommunisminvastaisessa oppositiossa. Nämä puolueet ovat keskustalainen Vapausliitto, joka näyttää saavan noin 13,5 prosenttia äänistä, sekä niukasti viiden prosentin äänikynnyksen selvittänyt oikeistolainen Puolan jälleenrakennuksen liike ROP.

Solidaarisuus on ilmoittanut haluavansa oman miehensä pääministeriksi, ja se torjui tuoreeltaan presidentti Aleksander Kwasniewskin esityksen, jonka mukaan Vapausliittoa edustava entinen valtiovarainministeri Leszek Balcerowicz olisi sopiva pääministeriehdokas.

Kwasniewski nimittänee hallituksenmuodostajan ylihuomenna tai torstaina, jolloin myös vaalien lopulliset tulokset julkaistaan. Puolan parlamenttivaalien tulosennuste lupasi yllättävän selvää voittoa keskusta-oikeistolle ja tappiota maata neljä vuotta hallinneelle vasemmistolle.

Lähes 40 pikkupuolueen AWS-vaaliliitto sai alustavien tulosten mukaan kolmanneksen äänistä sunnuntain vaaleissa. Tämä antaisi sille 189 paikkaa 460-paikkaisessa alahuoneessa, sejmissä.

Tuloksen hahmottuessa Solidaarisuus-johtaja Krzaklewski totesi, että Solidaarisuuden ohjelman täytyy olla uuden hallituskokoomuksen akselina. Keskustalainen Vapausliitto UW näytti keräävän äänistä runsaat 13,5 prosenttia eli kolmanneksi eniten.

-Jälkikommunismin valta on loppumassa. Puolalaiset ovat kieltäneet hallitsevalta ryhmittymältä luottamuksensa ja luoneet Solidaarisuuden leirille mahdollisuuden vallan ottamiseen, julisti Vapausliiton johtaja Bronislaw Geremek.

Hallituspuolueelle runsas neljännes äänistä

Entisten kommunistien Demokraattinen vasemmistoliitto SLD oli saamassa runsaan neljänneksen äänistä eli 158 paikkaa.

Ennusteiden mukaan alahuoneeseen olivat pääsemässä myös Talonpoikaispuolue PSL ja kansallismielinen ROP-puolue. Työväenpuolue UP oli jäämässä juuri alle parlamenttipaikkoihin oikeuttavan viiden prosentin äänikynnyksen.

Puolan lain mukaan uusi hallitus voi ottaa paikkansa vasta, kun nyt valittu alahuone on kokoontunut ensimmäiseen istuntoonsa 20. lokakuuta.

Uuden hallituksen kanssa maata hallitsee presidentti Aleksander Kwasniewski, entinen kommunisti, jonka kausi päättyy vuonna 2000. AWS:n voitto oli erityisen makea Solidaarisuuden perustajalle Lech Walesalle, joka menetti virkansa Kwasniewskille niukasti vuonna 1995.
(STT-AFP-Reuter)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.