Mainos

Solana tiukkana Länsirannan muurikiistassa

EU vastustaa palestiinalaisalueille tulevaa muuria Israelin kritiikistä huolimatta.

Euroopan unionin ulkopoliittinen edustaja Javier Solana on puolustanut unionin jäsenmaiden päätöstä asettua Israelia vastaan, kun YK:n yleiskokous äänesti eilen Länsirannan muurin laillisuudesta.

Israel puolestaan kyseenalaisti koko EU:n luotettavuuden Lähi-idän rauhanprosessin välittäjänä.

- Muuri kulkee miehitettyjen alueiden läpi ja olemme alusta asti vastustaneet sitä, Solana sanoi Israelin ulkoministerin Silvan Shalomin kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa, jonka oli tarkoitus liennyttää Israelin ja EU:n välille syntynyttä kiistaa.

- Euroopan maat tukevat Israelin oikeutta puolustaa itseään, mutta turvallisuuden on oltava tasapainossa (palestiinalaisten) humanitaaristen tarpeiden kanssa.

Solanan ja Shalomin yhteisesiintyminen ei auttanut miehiä löytämään kaivattua sopua. Solana vakuutti EU:n vain jatkaneen aiemmalla linjallaan, mutta Shalom koki unionin kääntäneen selkänsä Israelille.

- Muuri on tilapäinen ratkaisu, joka on pelastanut satoja ihmishenkiä ja joka voidaan poistaa, jos pääsemme sopimukseen palestiinalaisten kanssa, Shalom totesi.

- Minun on nyt vaikea vakuuttaa israelilaisille, että EU on meille luotettava yhteistyökumppani.

YK:n yleiskokous hyväksyi eilen palestiinalaisten ehdottaman päätöslauselman, jossa vaaditaan Israelia purkamaan Länsirannan muurin jo valmistuneet osat. Äänin 150-6 hyväksytty päätöslauselma ei ole laillisesti sitova, ja Israel on jo ilmoittanut aikovansa jatkaa muurin rakentamista.

Haagin kansainvälinen tuomioistuin antoi heinäkuun alussa neuvoa-antavan päätöksensä, jonka mukaan muurin rakentaminen rikkoo kansainvälistä oikeutta.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.