Mainos

Soita suojellaan valtion mailla - suojelijat tyytymättömiä hehtaarimääriin

Soidensuojelu valtion mailla etenee. Hallitus sopi tänään lisätalousarvion yhteydessä, että noin 46 soidensuojelutyöryhmän esittämää suojelualuetta suojellaan Etelä-Suomessa. Suojeluun siirtyy noin 6 000 hehtaaria arvokkaita soita.

- Olen enemmän kuin iloinen siitä, että saamme Etelä-Suomen arvokkaita soita suojeluun, sillä etelässä suojelutarve on kiireisin, iloitsee ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (Kok.).

Luonnonsuojeluliitossa ei olla yhtä tyytyväisiä.

- Soidensuojelu etenee vain pieneltä osin eli Etelä-Suomen valtion maiden osalta. Onhan tämä toki parempi kuin ei mitään, mutta kun tavoitteena oli 100 000 hehtaarin soidensuojelun täydennysohjelma, tulos on aika vaatimaton, toteaa Suomen Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava.

Kartoitukset kesken Pohjois-Suomessa

Sulkava muistuttaa, että tavoite valtion maiden osalta oli huomattavasti suurempi eikä yksityismaiden vapaaehtoisessa suojelussa ole edetty lainkaan.

- Metsähallituksen vastahakoisuus valtion mailla olevien soiden suojeluun voi luoda suojelunvastaista mielialaa myös yksityisten maanomistajien keskuudessa. Maanomistajat voivat syystäkin kysyä, miksi pitäisi suojella omia soita, kun valtion maillakaan ei suojelu onnistu laajemmassa mitassa, puuskahtaa Sulkava.

Ympäristöministeriön mukaan soidensuojelutyöryhmän työ on jonkin verran kesken etenkin Pohjois-Suomen tarkempien aluerajausten kohdalla. Työ jatkuu myös valtion maiden osalta.

- Olisin halunnut lisätalousarviossa sovittavan koko valtion maiden kokonaisuudesta, mutta Pohjois-Suomen soiden osalta asiantuntijoiden rajaukset eivät vielä olleet valmiit. Työ kuitenkin jatkuu ja Etelä-Suomen suojelutarve oli kiireellisin, perustelee ministeri Grahn-Laasonen.

Yksityismaiden suojelu auki

Ministerin mukaan suojelu etenee myös yhtiöiden ja yksityisten mailla.

- Neuvottelut suurten yhtiöiden omistamien arvokkaiden soiden osalta ovat edenneet hyvin. Uskon, että saamme myös arvokkaita yksityismaita suojeluun aivan soidensuojeluohjelman tavoitteiden mukaisesti - ja ihan vapaaehtoiselta pohjalta. Soidensuojeluun on varattu tälle vuodelle 7 miljoonaa euroa. Ensi vaiheessa pystytään jo Metso-ohjelman kautta tehostamaan yksityishenkilöiden omistamien arvokkaiden puustoisten soiden suojelua Etelä-Suomessa. Vapaaehtoisuus soidensuojelussa näyttäisi toimivan hyvin, sillä kiinnostusta riittää, vakuuttaa Sanni Grahn-Laasonen.

Luonnonsuojeluliitossa ei olla yhtä luottavaisia.

- Soidensuojelun eteneminen jää seuraavan hallituksen varaan. Kokonaisuutena tämä prosessi on surkea, tokaisee Risto Sulkava.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.