Mainos

Soininvaara nostaisi EU:n alkoholiverotusta

Peruspalveluministeri Osmo Soininvaaran mielestä EU:n alkoholiverotusta pitäisi korottaa tai ottaa kasvaneet alkoholin tuontikiintiöt uuteen tarkasteluun.

Soininvaara sanoi tänään Turussa pohjoismaisessa alkoholipoliittisessa seminaarissa, että EU on perinteisesti käsitellyt alkoholia viini- ja olutmaiden näkökulmasta osana kauppa-, maatalous- tai sisämarkkinapolitiikkaa. Ruotsi onnistui puheenjohtajakautenaan ensimmäistä kertaa nostamaan alkoholin terveysneuvoston asialistalle.

-Terveysvaikutukset tulisi ottaa huomioon kaikessa EU:n toiminnassa, mutta valitettavan usein ne jäävät taloudellisen edun ja kaupan vapauden puristuksiin, sanoi Soininvaara.

Hänen mukaansa Suomen kannalta alkoholin tuontikiintiötä enemmän vaikuttaa Viron tuleva EU-jäsenyys.

-Vaikka tax-free-myynti loppuisi, alkoholin hintaero Suomessa ja Virossa on erittäin merkittävä. On odotettavissa, että suuri osa Suomen alkoholin kulutuksesta siirtyy Virosta tuliaisina tuotuihin juomiin. Tällä on myös valtiontaloudellista merkitystä, ministeri korosti.

Soininvaara pohti, onko Suomen välttämättä alistuttava alkoholiverotuksen alentamiseen, johon tuontikiintiöiden poistaminen väistämättä johtaa.

-Eikö voitaisi ajatella, että ryhdytään harmonisoimaan EU:n alkoholiverotusta ylöspäin? Tai jos tämä on mahdotonta, eikö kannattasi ottaa tuontikiintiöiden rajat uuteen tarkasteluun, Soininvaara sanoi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.