SM-liigassa toistuu joka ilta räikeä sääntörikkomus – pelaajilla vakioselitys

Pakolliseksi varusteeksi jääkiekon SM-liigassa määritelty kaulasuoja puuttuu yhä usealta pelaajalta, vaikka erotuomarit huomauttelevat toistuvasti sääntöjenvastaisesta toiminnasta.

Kaulasuojan tärkeys nousi jälleen esiin viime viikonvaihteessa, kun Britannian EIHL:ssä pelaava yhdysvaltalaiskiekkoilija Adam Johnson kuoli vastustajan luistimesta saamansa viillon seurauksena.

Suomessa kaulasuoja on pakollinen kaikissa kiekkosarjoissa SM-liiga mukaan lukien. Sama tilanne on Ruotsissa, mutta Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n sääntökirjasta varusteen pakollisuus puuttuu.

Suomen jääkiekkolijat ry:n toiminnanjohtajan Risto Kauppisen mukaan pelaajat ovat tietoisia Liigassa voimassa olevasta säännöstä, vaikka kaikki eivät sitä noudatakaan.

– Ihan viime aikoinakin on tullut huomautuksia, jos ei sitä käytetä. Eli kyllä erotuomaritkin ovat sitä valvoneet, Kauppinen kertoo MTV Urheilulle.

– Ilmeisesti jäähyihin asti ei ole menty miesten puolella, mutta sen tiedän, että naisten puolella on annettu jäähyjä, kun huomautuksen jälkeen ei kaulasuojia ole ilmestynyt käyttöön, hän lisää.

Viimeisimmät Kauppisen kuulemat huomautukset ovat viime viikolta. Yleensä erotuomarit ovat seuranneet laiminlyöntejä tehovalvonnan omaisesti, vaikka kyse on pakollisesta varusteesta, jonka käyttöä pitäisi valvoa säännöllisesti.

– Kyllä sääntöjä pitää noudattaa, ja jos niitä ei noudateta, niin silloin voi olla tarpeen seurata tarkemmin sen toteutumista. Totta kai pitää puuttua siihen. Velvollisuus on toki pelaajalla ja seuralla, mutta vastuu valvonnasta on erotuomareilla.

Osa pelaajista kokee kaulasuojan haitalliseksi

Miksi pelaajat eivät sitten käytä pakollista varustetta. Kauppinen kertoo, että palautteessa toistuu kaksi asiaa.

– Käsitykseni on se, että ne, jotka eivät sitä käytä, kokevat sen käytön jotenkin epämiellyttäväksi tai omalle pelaamiselle haittaavaksi, Kauppinen kommentoi.

Kaula poistaa ihmisen kehosta lämpöä erittäin tehokkaasti, joten pelaajat kokevat suojan hiostavaksi. 

– Niissä on jonkun verran ongelmaa, että ne eivät ole ehkä ihan loppuun asti tuotekehiteltyjä. Sen pitäisi olla sekä käyttäjäystävällinen että suojaava, ja siinä on vielä parannettavaa, Kauppinen sanoo.

SJRY:n toiminnanjohtaja näkee, että Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n ratkaisu määritellä kaulasuojus pakolliseksi toisi markkinoille nopeasti uusia tuotteita. Johnsonin surullinen tapaus lisännee valinnanvaraa tuotteiden kysynnän lisääntyessä. 

Näin kävi myös viime vuoden syksyllä, kun Waltteri Merelä sai Karjala-turnauksen Tshekki-ottelussa vaarallisen viillon ranteeseensa. Sen jälkeen seurat tarjosivat pelaajilleen mahdollisuutta rannesuojien käyttöön.

Lue myös:

    Uusimmat