Junioripelaajien sääntömuutos kiristää tunteita kiekkopiireissä – liiton perustelut eivät vakuuta: "Olen erittäin huolestunut"

Katso tuomarikamerasta, miten Kristian Pospisil selvittää päähän kohdistunutta taklausta 2:10
Katso tuomarikamerasta, miten Lukon Kristian Pospisil selvitti päähän kohdistunutta taklausta.

Jääkiekkoliiton päätös nostaa "häkkiä" käyttävien pelaajien ikärajaa on kuohuttanut kiekkoväkeä. Muiden muassa Jokerien pelaajakoordinaattori Janne Vuorinen vastustaa muutosta. 

A-nuorten SM-liigan eli nykyisen U20-sarjan yli 18-vuotiaat pelaajat ovat saaneet vaihtaa aiemmin häkkisuojuksen visiiriin. Jääkiekkoliitto nostaa kuitenkin ensi kaudeksi ikärajaa kahdella vuodella. 

Päätöksen mukaan "U20 ja nuorempien sarjoissa pelaavan kenttäpelaajan on kenttäpelaajan ikästä riippumatta aina käytettävä kokokasvosuojusta". 

Muutos on herättänyt paljon närää. Yksi äänekkäimmistä vastustajista on Jokerien KHL-joukkueen pelaajakoordinaattori Janne Vuorinen, joka ilmaisi kantansa asiasta Twitterissä

Vuorinen pitää päätöstä hyvin lyhytnäköisenä. Hän tarkensi kantaansa MTV Urheilulle. 

– Olen puhunut asiasta lukuisten pelaajien, valmentajien, agenttien, seurajohtajien ja huoltajien kanssa. Kukaan ei pidä päätöstä hyvänä. Tästä olisi pitänyt keskustella laajemmin urheiluihmisten kanssa. 

Esimerkiksi pitkän SM-liigauran tehnyt Jussi Pesonen komppasi Vuorisen mielipidettä. 

"Riskit lisääntyvät"

Vuorinen seuraa työnsä puolesta tarkasti ammattilaiskiekon lisäksi junioripelejä. U20-sarjassa on käytetty jo tällä kaudella SM-liigan tapaan kokovisiireitä koronalta suojautumisen takia. 

Vuorinen sanoo nähneensä jo nyt kielteisen muutoksen junioripeleissä. 

– Kaikissa sarjoissa, joissa käytetään kokomaskia tai häkkiä, pelaajista tulee varomattomampia sekä taklauspelissä että mailankäytössä. Olen siitä erittäin huolestunut. 

Kokeneen kiekkomiehen mielestä häkkipakko tekee nousun miesten sarjoihin entistä vaikeammaksi. 

– Nuorilla pelaajilla on ollut jo nyt ongelmana, että he pelaavat pää alhaalla. Riskit lisääntyvät, kun kiekko on jaloissa, eikä sitä näe häkkiä käyttäessä kunnolla. 

Miten käy vakuutusmaksujen?

Jääkiekkoliiton kilpailupäällikkö Pirkka Antila kommentoi Jääkiekkoliiton sivuilla, että kokokasvosuojuksen avulla on mahdollisuus lisätä turvallisuutta ja ehkäistä kasvo- ja hammasvammoja. Lisäksi hän mainitsi, että toimenpiteellä on kustannusvaikutusta vakuutuksiin. 

Vuorinen ei osta Antilan vakuutuspointtia. 

– Pitkässä juoksussa vakuutusmaksut nousevat, kun tulee enemmän päävammoja ja sitä kautta eläketapauksia. Ajattelu on kallista ja lyhytnäköistä. 

"Kokovisiirit lisäävät pinta-alaa, johon voi osua"

SM-liigapelaajatkin joutuivat ottamaan kokovisiirin käyttöön joulukuussa koronauhan takia. Käytäntö jäänee tähän kauteen, jos esimerkiksi vakuutusyhtiöt eivät ala vaatia kokovisiiriä vakiovarusteeksi. 

Pelaajat eivät pidä kokovisiirin käyttämisestä, joiden käyttö lisää selkeästi kiekonkäsittelyvirheitä. Eikä terveyspuolikaan ole täysin yksiselitteinen. 

– Kokovisiiri lisää pinta-alaa, johon voi osua. Nyt on tullut paljon enemmän esimerkiksi pään retkahduksia, eräs SM-liigassa työskentelevä henkilö sanoi MTV Urheilulle. 

Muissa Euroopan ammattilaissarjoissa tai NHL:ssä ei ole otettu käyttöön kokovisiiriä koronalta suojautumisen takia. 

Lue myös:

    Uusimmat