Suomalaisen pääsarjan kulisseissa kuohuu – pelaajat vastarinnassa: "Naisilla shortsit voivat olla aika lyhyet"

Lentopallon naisten ja miesten Mestaruusliigassa on hiljattain puututtu aiempaa tiukemmin pelaajien peliasuihin. Asia on otettu liigapelaajien kesken ristiriitaisesti vastaan. 

Muutama viikko sitten sekä miesten että naisten sarjojen seuroja lähestyttiin muistutuksella yleistyneitä pitkiä pelihousuja koskien: käyttö on mahdollista vain terveydellisistä syistä, siis lääkärin luvalla. 

Suomen lentopallon korkein sarjataso Mestaruusliiga noudattaa peliasuja koskevissa säännöissä kansainvälisen lentopalloliiton FIVB:n linjaa. 

Päätös pitkien pelihousujen rajoittamisesta ei ole uusi, mutta siihen ei ole aiemmin puututtu kovinkaan järeästi.

MTV Urheilun tietojen mukaan tuore tiedote on aiheuttanut laajasti vastustusta liigapelaajien keskuudessa yli seurarajojen. 

Akaa-Volleyta edustava Panu Pitkänen kyseenalaistaa linjauksen täysin. 

– Aivan järjetöntä. Suomessa niitä (pitkiä pelihousuja) käytetään pääosin käytännön syistä, koska halleissa on kylmä, Pitkänen sanoo.

"Puuttumiskynnys ylittynyt"

Lentopalloliiton toimitusjohtajan Karri Virtasen mukaan mitään uutta päätöstä tai linjausta ei ole. Pidemmät pelihousut ovat yleistyneet kuitenkin nyt siinä määrin, että asia nousi pääsarjaryhmässä pöydälle. 

Perusteena pitkien housujen pannalle on ennen kaikkea peliasujen yhteneväinen ulkoasu. 

– Siitä on annettu huomautuksia kapteeneille aiemmin. Puuttumiskynnys on nyt ylittynyt ja seurojen kautta on laitettu viestiä. Mikään ei ole sinänsä muuttunut, Virtanen sanoo.

Naisten liigassa LiigaPlokia edustava Emilia Joensalo kertoo vaihtaneensa asiasta ajatuksia muiden pelaajien kanssa. Joensalo ei ole kuullut yhtään puoltavaa mielipidettä.

– Ihmiset ovat sitä mieltä, että olisi kiva, että saisi päättää omasta ihostaan. Lisäksi Suomessa on välillä halleissa aika kylmä. Syitä on monia. Sama närkästyminen on ilmassa sekä naisten että miesten liigoissa, Joensalo sanoo. 

Sekä Joensalo että Pitkänen kertovat asian tulleen useimmille pelaajille uutena, vaikka sääntökirjassa se on ollutkin jo pitkään. 

Joensalo on itse käyttänyt pitkiä pelihousuja urallaan vaihtelevasti.

– Naisilla ne shortsit voivat olla aika lyhyet ja niitä joutuu jatkuvasti kiskomaan alas. Kun alla on trikoot, on mukavampi olla. 

– Tällainen linjaus tuntuu hassulta, kun sillä ei ole mitään suorituskyvyllistä perustetta. Ymmärrän, että asuja halutaan yhtenäistää, mutta on vaikea käsittää, miksi oman peliasun väriset pitkät housut peliasun alla olisivat jollain tavalla lajille haitalliset.

Reagoiko pelaajayhdistys?

Liiton toimitusjohtaja Virtanen pitää pitempiä pelihousuja puoltavia ulostuloja ymmärrettävinä. Hän osoittaa asiassa vastuuta seuratasolle. 

– Ymmärrän kyllä sitäkin näkökulmaa, että ne (pitkät housut) olisivat mukavammat ja suojaisivat vaikka palovammoilta. Mitä tulee epämukavuuteen, niin kun itsekin olen seurataustainen, niin korostaisin sitä, että kun joukkue valitsee peliasujaan, niin sääntöjen puitteissa niitä on erilaisia. Korostaisin, että joukkue miettii, mikä on sopivin peliasu ja sen mukaan sitten mennään. Sääntöjenmukaisia niiden pitää olla. 

– Pelaajayhdistys on yksi hyvä väylä vaikuttaa. Kansainvälisiin sääntöihin on tietysti pitkä tie tehdä muutosta, Virtanen sanoo. 

Akaa-Volleyn Pitkänen on LiigaPlokin Joensalon tapaan keskustellut asiasta muiden pelaajien kanssa. Tilanne hämmentää. 

– Ajatuksia kun on ihmisten kanssa vaihtanut, niin monia se ihmetyttää. Nimenomaan etenkin naisten puolella, kun se peliasu on niukka. En ihmettele, jos joku kokee sen ahdistavaksi, ettei saa päättää, miten itseään haluaa mahdollisesti peittää, Pitkänen kertoo.

Pelaajayhdistyksen, eli Joukkueurheilijat ry:n lentopallojaoston puheenjohtajana toimivan Pitkäsen mukaan pelaajat pohtivat asiassa kollektiivista ulostuloa. 

– Olemme miettineet, että voitaisiinko asiaan ottaa jotenkin kantaa. Otin henkilökohtaisesti urheilijana yhteyttä ja tiedustelin pääsarjaryhmästä perusteita. Kävin heille läpi, että miksi sääntö ei ole hyvä. En osaa sanoa, onko sitä noteerattu. 

Lue myös:

    Uusimmat