Jonne Virtanen tuimana: kohahduttanut ulosajo suora seuraus koronakauden erikoisuudesta – veti itsekin vastustajan levyksi samasta syystä

1:08
Libor Sulak joutui kävelemään isoista ovista ulos taklauksensa jälkeen.

SM-liigassa käytettävät kokovisiirit ovat lisänneet vaarallisia tilanteita, joista yksi nähtiin keskiviikkona Kärppien ja TPS:n ottelussa. Vaasan Sportin Jonne Virtanen lataa suorat sanat "postilaatikoiden" käytöstä. 

Kärppien Libor Sulak ajettiin kaukalosta, kun hän taklasi TPS:n pienikokoista taitohyökkääjää Ruslan Ishakovia. Tilanne näytti siltä, ettei Ishakov nähnyt yhtään sivulta tulevaa Sulakia. 

Sitä on vaikea nähdä, kun päässä on näkökenttää pienentävä kokovisiiri, joka otettiin käyttöön SM-liigassa joulukuussa koronavirukselta suojautumisen takia 

Vaasan Sportin Jonne Virtanen muistutti Twitterissä kokopleksin haitoista. Hän tarkensi vielä mielipidettään MTV Urheilun pyynnöstä. 

"Pelaamisesta tulee vaarallista"

Virtanen tähdensi moneen otteeseen, että hän hyväksyy kokopleksin käyttämisen virukselta suojautumisen takia, jos asiantuntijat ovat näin määränneet. Itse jääkiekon pelaamisen turvallisuus on uhattuna hänen mielestään kokovisiirin takia. 

– Lääkäreitä vastaan en lähde väittelemään, koska he ovat fiksumpia, Virtanen sanoi. 

– Turha kuitenkaan selittää, että ne pleksit suojaisivat joltain muulta kuin koronalta. Ne voivat estää muutaman tikin ompelemisen leukaan, mutta kokovisiiri vie niin paljon pois näkökyvystä, että pelaamisesta tulee vaarallista. 

"Ääreisnäkö on tärkeää"

Virtanen antaa esimerkin, jossa toisena osapuolena oli silloinkin TPS:n pienikokoinen ja taitava hyökkääjä Ishakov. 

– Olin kiekottomana, käännyin ja vedin hänet ihan levyksi. Ilman kokovisiiriä olisin nähnyt hänet varmasti ja olisin onnistunut väistämään. Oli onni, että hän on puolet pienempi. 

Virtanen vertaa kokopleksiä ravihevosen lappuihin, jotka estävät näkemisen sivulle. 

– Ääreisnäkö on tärkeää. Aina ei välttämättä edes tiedosta, että sivulta on tulossa joku, mutta pystyy silti reagoimaan. Jenkkifutiksessa kehitetäänkin varta vasten silmiä havaitsemaan sivulta tuleva liike. 

Ongelmia ei tule pelkästään suoraan päähän kohdistuvista iskuista, vaan iso osa vammoista on retkahduksesta johtuvia piiskaniskuvammoja (whiplash). 

– Media raportoi aina pääniiteistä, mutta iso osa vammoista on harmittoman näköisiä perustilanteita, joissa pää retkahtaa, kun pelaaja ei ole valmis. 

"Se on hengenvaarallista"

Jääkiekkoliitto määräsi ensi kaudeksi isommat suojat kypärään ensi kaudeksi kaikille alle 20-vuotiaille pelaajille, johon muun muassa Janne Vuorinen otti kantaa MTV Urheilun jutussa

Jonne Virtanen komppasi mielipidettä vahvasti. 

– Mielestäni jokaisen A-nuorten pääsarjapelaajan pitää tavoitella vähintään SM-liigapaikkaa. Sen sarjan tehtävänä on valmistaa aikuisten sarjaan. Tuollaiset päätökset lisäävät riskejä, kun tullaan SM-liigaan. 

Virtanen on jo nyt pannut merkille, että monilla nuorilla pelaajilla on vaikeuksia sopeutua SM-liigan kovempaan taklauspeliin. 

– Kokeneemmat pelaajat osaavat varoa, kun he hakevat keskelle kiekkoa. Nyt sellaista oppimisvaihetta ei tule. Se on hengenvaarallista. 

Virtanen sanoi, että hän pelaisi kokonaan ilman visiiriä, jos hän voisi. Kokopleksi on kaiken muun haitan lisäksi usein huurussa. 

– Itse hikoilen ja puhisen sen verran paljon, että se ei ole mitenkään mukava. Mukavuudesta voi tinkiä, mutta ei turvallisuudesta. 

"Syynä jääkiekon pelaaminen"

Kärppien ja TPS:n ottelussa oli muitakin puhuttavia tilanteita. 

Kärppien Jari Sailio sai 2+10 minuutin rangaistuksen tilanteesta, joka näytti hyvin kevyeltä. TPS:n Ruber Rafkin pelasi kiekon pois puolustusalueelta, ja Sailio taklasi häntä rintaan (alla näkyvä video). 

– Jäähyn syynä oli jääkiekon pelaaminen, kommentaattori Ismo Lehkonen lohkaisi. 

1:05

Kärppien päävalmentaja Lauri Mikkola otti lehdistötilaisuudessa (alla oleva video) kantaa joukkueen saamiin rangaistuksiin. Hän muistutti, että joukkue karvaa paljon niin sanotusti eteenpäin. 

– Ne ovat usein tulkintajuttuja ja hankalia tuomareille pelin tiimellyksessä. Meillä pitää olla kontrollia, ettei anneta mahdollisuutta puhaltaa jäähyä, Mikkola sanoi. 

4:11


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja