SM-liigassa pelaava suomalainen NHL-lupaus ällistytti 260 kilon treenivideollaan – "En usko, että olen poikkeus"

5:33
Videolla KooKoon NHL-avun Kasper Björkqvistin haastattelu.

Jääkiekon SM-liigassa lainalla oleva Kasper Björkqvist on tullut tutuksi niin pirteästä persoonastaan kuin huimista treenivideoistaan. Björkqvistin 260 kilon tempaus herätti huomiota viime vuonna. 23-vuotias Björkqvist avaa nyt hurjien tapojensa taustoja.

Björkqvist on SM-liigassa lainalla NHL-seura Pittsburgh Penguinsin riveistä. Syksyllä osoitteeksi tuli Kouvolan KooKoo.

– Pittsburgh antoi luvan, että saan tulla Suomeen pelaamaan. Siinä oli jotain vaihtoehtoja, mutta kun Kouvolasta annettiin mahdollisuus, niin se tuntui parhaalta vaihtoehdolta. Nyt ollaan täällä, Björkqvist sanoo C Moren haastattelussa.

Björkqvistillä on yksi ja ainoa tavoite Suomen vierailulla. Se, että hän saa pelejä alle.

– Viime kausi oli niin rikkonainen. Nyt haen ehjää kautta. Sitä kautta voisin mennä eteenpäin. Se on se pääjuttu.

Björkqvist viittaa pahaan loukkaantumiseen, jonka hän koki viime syksynä.

– Polvi meni sököksi kauden kuudennen pelin jälkeisissä harjoituksissa. Se leikattiin sitten Pittsburghissa. Ensimmäinen arvio oli, että tiedossa on yhdeksän kuukauden huili. Oli aika nopeasti selvää, että kausi oli siinä, Björkqvist muistelee.

– Nyt kaikki tuntuu hyvältä. Mutta voin sanoa, että tässä on pitkä vuosi alla.

Rautaa ja opintoja

”Kannattaa tutustua Penguinsin lupaukseen Kasper Björkqvistiin, sillä tämä kaveri on melkoinen kone salilla.”

Näin NHL hehkutti viime elokuussa sosiaalisen median puolella.

NHL jakoi videon, jossa Björkqvist tekee kuuden toiston sarjan lantionnostoja. Tangossa rautaa oli peräti 260 kilon edestä.

– Uskon, että kaikki ammattilaisjääkiekkoilijat pyrkivät harjoittelemaan mahdollisimman hyvin, laadukkaasti ja kovaa. Henkilökohtaisesti se on tarkoittanut sitä, että olen vetänyt kesällä aika paljon punttia. Sitä kautta olen yrittänyt kehittää räjähtävyyttä ja voimatasoja. Tavoitteena on se, että olisin vahva kaksinkamppailutilanteissa, koska se nousee keskiöön Pohjois-Amerikan pienessä kaukalossa, Björkqvist taustoittaa tyyliään, lisäten nöyrästi perään:

– En usko, että olen poikkeus treenimäärien tai tapojen suhteen. Tykkään tuosta.

Björkqvist pelasi kolmen kauden ajan Yhdysvaltojen yliopistosarjassa NCAA:ssa. Björkqvistin mukaan sarja on antanut hänelle hyvät valmiudet ammattilaisuraa varten.

– Siellä pelaajamateriaalin laajuus ei ole tietenkään samaa, mitä se on ammattilaissarjoissa. Mutta NCAA:sta on tullut pelaajia kuten Quinn Hughes ja Cale Makar, jotka ovat olleet jo esillä NHL:ssä.

Björkqvistin mukaan yliopistosarjassa mennään usein ”hulabaloo” -tyylillä. Tämä on osaltaan pieni heikkous, sillä ammattilaissarjoissa pelataan huomattavasti taktisempaa peliä.

Suomalaisille Björkqvist on tuttu nuorten MM-kotikisoista vuonna 2016. Tuolloin Björkqvist ihastutti itsevarmoilla ja päättäväisillä kommenteillaan.

Mutta moni ei välttämättä tiedä, millainen pelaaja hän on.

– Pidän itseäni kahden suunnan hyökkääjänä. Koen, että vahvuuteni ovat maalinedustalla, mistä pystyn myös tehoilemaan. Yritän tehdä kovasti hommia ja sellaisia ”näkymättömiä töitä”. Blokkauksia, taklauksia ja niin edelleen.

Vaikka Blomqvist on siirtynyt ammattilaiseksi, aikoo hän viedä yliopisto-opiskelunsa maaliin.

– Tavoite on, että parin vuoden päästä olisi kandin paperit kädessä. Katsotaan sitten, että lähdenkö etsimään jotain jatkotutkintoa. Se on tämän hetken suunnitelma.

– Jääkiekkoura loppuu kuitenkin jossain vaiheessa. Olisi siistiä, jos pystyisi hakemaan sen jälkeen niin sanotusti oikeita töitä, Björkqvist sanoo jääkiekon ulkopuolisista kuvioistaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja