Mainos

SM-liigakohu puhuttaa – "Kilpailulaki edellyttää Liigalta julkisia kriteerejä"

2:39
Olli Rauste kommentoi suljetun SM-liigan laillisuutta Tulosruudussa.

Urheiluoikeuden asiantuntijan ja varatuomari Olli Rausteen mielestä SM-liiga ja Suomen Jääkiekkoliitto ovat toimineet laittomasti, mikäli Mestis-seuroille ei ole ilmoitettu selkeitä kriteerejä, jotka täyttämällä voi nousta kotimaisen jääkiekon pääsarjaan.

MTV Urheilu kysyi asiasta kolmelta eri Mestis-seuran pomolta. Seurojen johtohenkilöiden mukaan nousukriteereitä ei ole kerrottu.

– Ei niitä ole kerrottu. Nyt Kalervo Kummola ja kumppanit yrittävät viedä koko keskustelua väärään suuntaan takertumalla epäolennaisiin yksityiskohtiin, jotta asiasta tulisi mahdollisimman epäselvä, nimettömänä pysyttelevä Mestis-seuran johtohenkilö huokaa MTV Urheilulle.

– He haluavat vähätellä asiasta esiin noussutta keskustelua ja luovat osaltaan painetta, jotta asiasta oltaisiin nyt hiljaa julkisesti, toteaa puolestaan toisen Mestis-seuran puheenjohtaja.

Nummela: Toiminnan lähtökohtana avoimuus

Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela kommentoi asiaa MTV Urheilulle maltillisesti.

– Kyllä toiminnan peruslähtökohtana on avoimuus. Mikäli lisenssiehtojen ja kilpailutoimintaa koskevien muiden määräysten osalta tiedonkulku ei ole tarvittavalla tavalla onnistunut, tulee sitä kehittää jatkossa entisestään.

Rausteen mukaan tilanne on päivänselvä, mikäli kriteerejä ei ole kerrottu Mestis-seuroille.

Kilpailuvirasto totesi koripallon SM-sarjaa koskeneessa päätöksessään jo vuonna 1995, että SM-sarjaa hallinnoivan tahon täytyy määritellä julkiset ja läpinäkyvät kriteerit, jotka täyttämällä uusi toimija voi päästä mukaan sarjaan. Liigakriteerien tulee kilpailuviraston päätöksen mukaan olla niin selkeitä ja yksiselitteisiä, että liigaan haluava urheiluseura voi itse arvioida sen, täyttääkö se vaaditut valintakriteerit.

– Se on vastoin kilpailulakia, jos Liiga ja Jääkiekkoliitto eivät ole ilmoittaneet Mestis-seuroille selkeitä liigakriteerejä, jotka täyttämällä voi nousta pääsarjaan. Menettely on silloin yksiselitteisesti kilpailulain vastaista, Rauste painottaa MTV Urheilulle.

– Minusta Liigan ei kannattaisi panna päätä pensaaseen ja yrittää hyssyttelemällä tukahduttaa keskustelua tästä tärkeästä asiasta, vaan toimia kilpailuviraston vuonna 1995 edellyttämällä tavalla, eli julkaista täsmälliset kriteerit, jotka täyttämällä uusi seura voi nousta liigaan, Rauste sanoo.

Rauste kertoi viime torstaina MTV Urheilulle kohua aiheuttaneen näkemyksensä siitä, että suljettu Liiga on aina lähtökohtaisesti laiton. Hän oli mukana tekemässä selvitystä paljolti samantapaisesta ennakkotapauksesta vuonna 1995 koripallon pääsarjaan pyrkineen Joensuun Katajaan liittyen.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja