Mainos

Sitkeä taistelu häätöä vastaan – koti nököttää keskellä tietä Kiinassa

Kiinalaislehdissä ja netissä on äimistelty kuvia keskelle moottoritietä nököttävästä pienestä kerrostalosta. Osin purettu talo on jäänyt kuin liikenteenjakajaksi, koska sen asukkaat eivät ole tyytyneet heille tarjottuihin korvauksiin.

Kuvista on tullut viimeisin symboli taistelussa, jota kodinomistajat ja viranomaiset käyvät laajalti Kiinassa. Viranomaisia syytetään siitä, että ne tarjoavat liian pieniä korvauksia kodinomistajille, jotka joutuvat muuttamaan rakennushankkeiden tieltä.

Kuvan asunto kuuluu Zheijangin maakunnassa asuvalle Luo Baogenille.

Maakunnassa sijaitsevaan Wenlingiin on suunniteltu rakennettavaksi upouusi rautatiealue bisneskortteleineen, hotelleineen ja ostoskeskuksineen. Alueen on määrä valmistua vuoteen 2020 mennessä.

Rakennushanketta suunniteltaessa noin 1600 hengen kylä päätettiin siirtää tieltä. Suurin osa kylän asukkaista suostui valtion tarjoamaan korvaukseen vuonna 2007.

67-vuotias Luo ei kuitenkaan tarjoukselle lämmennyt.

–Haluan vain, että he rakentavat uuden talon minulle. He voivat rakentaa samankokoisen talon minulle jonnekin muualle. Se on ainoa mitä haluan, Luo kertoo.

Usein talot jyrätään asukkaiden poissa ollessa

Ennen muuttokehotusta Luo oli saanut valmiiksi viisikerroksisen talonsa, joka maksoi noin 600 000 yuania (noin 75 000 euroa). Valtio tarjosi Luonille asunnosta standardikorvausta, eli noin 220 000 yuania (noin 27 000 euroa).

Uusi rautatieasemalle johtava tie valmistui joitakin viikkoja sitten, mutta sitä ei ole vielä avattu liikenteelle. Luon talo nököttää sitkeästi tien keskellä.

Tapauksessa on erikoista se, että talon on annettu olla tiellä niin pitkään. Kiinassa paikallisviranomaiset turvautuvat usein äärimmäisiin keinoihin niskoittelevien asukkaiden häätämiseksi.

Taloista on esimerkiksi katkaistu sähköt ja vedet, tai käyty jyräämässä asunto maan tasalle, sillä aikaa kun asukkaat ovat poissa kotoa.

Kiinan sosiaalisessa mediassa ikääntynyttä pariskuntaa on kehotettu pitämään sitkeästi puoliaan. Toisaalta kommenteissa on myös kehuttu siitä, etteivät viranomaiset ole yrittäneet salata tapausta tai häätää pariskuntaa väkipakolla pois kodistaan.

(MTV3 - STT - AFP - APTN)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.