Sitä näkyä kokenut poliisi ei unohda: Edes etälamautin ei pysäyttänyt henkitoreissaan huojunutta miestä – “Tilanne oli monella tapaa absurdi” 

16 vuotta järjestyspoliisina työskennellyt mies kertoi kokeneensa uransa varrella monenlaista, mutta Puolangalle suuntautunut hälytys oli yksi poikkeuksellisimmista. 

Kainuun käräjäoikeus antoi syyskuun alussa tuomionsa tapauksessa, jossa poliisipartio joutui kiperään tilanteeseen taltuttaessaan väkivaltaisesti käyttäytynyttä 32-vuotiasta miestä. 

Tapahtumat olivat saaneet alkunsa lauantaisena päivänä huhtikuussa 2020. Mies lähtenyt ulos seuraamaan luotaan pakoon yrittänyttä naista ja lyönyt häntä selkään. Tekohetkellä mies oli pidellyt kädessään veitsenkahvaa ja teräntynkää.

Lyönnin jälkeen mies oli vielä yrittänyt heittää naista veitsen kahvaosalla. Tapahtumien kulku käy ilmi käräjäoikeuden ratkaisusta.

Paikalle kutsuttiin poliisipartio selvittämään tapahtunutta. Toinen partion jäsenistä oli yli 16 vuotta järjestyspoliisin kenttätehtävissä toiminut poliisimies. Hän kertoi nähneensä ja kokeneensa työssään monenlaista, niin hyvässä kuin pahassa.

Kyseinen tehtävä oli kuitenkin hänen mukaansa ollut poikkeuksellisuudessaan yksi mieleenpainuvimmista.

Partio oli nähnyt ikkunasta, kuinka yltä päältä verinen ja itseään loukannut mies oli henkitoreisen oloisena huojunut polvillaan lattialla. Poliisien totaaliseksi yllätykseksi mies oli kunnostaan huolimatta hyökännyt poliiseja kohti veitsen kanssa.

Kokenut poliisi luonnehti tilannetta absurdiksi ja brutaaliksi. 

Kävi päälle veitsen kanssa

Miehellä oli ollut käsissään keittiöveitsi. Poliisi käski miestä neljä kertaa pudottamaan veitsen, mutta mies ei totellut.

Noin kahden metrin etäisyydeltä poliisi oli ampunut miestä etälamauttimella. Mies oli kaatunut selälleen, mutta pitänyt yhä kiinni veitsestä. Poliisi kuvaili, kuinka mies oli edelleen “selälleen lattialle kaatuneena vimmatulla tavalla” tapellut poliiseja vastaan. 

Toinen poliisi oli tässä vaiheessa vääntänyt veitsen pois miehen kädestä, mutta mies ennätti potkaista kumpaakin partion jäsentä päähän. Toiselta poliisilta oli murtunut hammas ja toiselle syntynyt verta vuotavia haavoja kasvoihin.

Raudoittamisen jälkeen mies oli vielä uhannut tappaa poliisit. Poliisimiehen mukaan tilanne olisi voinut päättyä monella tavoin traagisemmin kuin se lopulta päättyi. 

Mies sai syytteet kolmesta pahoinpitelystä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Hän myönsi syyllistyneensä kyseisiin rikoksiin.

Oikeusasiakirjasta ilmenee, että ennen poliisien väliintuloa miehen ajatusmaailma oli mennyt harhaiseksi. Hän joutui useaksi päiväksi tehohoitoon ja psykoosinestolääkitykseen. 

Oikeus: Ei ymmärtänyt tekoaan

Oikeus katsoi, että tekoon liittyi epätyypillisiä piirteitä ja oli miehen henkilöhistoriaan verraten täysin poikkeuksellinen. Käräjäoikeuden mukaan mies ei kyennyt tekohetkellä ymmärtämään tekonsa tosiasiallista luonnetta, vaan hän oli tekohetkellä syyntakeeton.

Mies katsottiin syylliseksi rikoksiin, mutta hänet jätettiin tuomitsematta rangaistukseen. Hänet tuomittiin maksamaan noin 5 000 euron korvaukset poliiseille kärsimyksistä ja oikeuskuluista.

Kainuun käräjäoikeuden tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä siitä voi valittaa hovioikeuteen.

7:05
Vuonna 2019 poliisi vaati käyttöönsä lisää etälamauttimia – jo laitteella uhkaaminen tehoaa

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja