Mies sohi moottorisahalla päin poliiseja ja poliisikoiraa Tohmajärvellä – video näyttää, kuinka vasta ampuminen konepistoolilla taltutti hyökkäävän miehen

2:06
Poliisi teki tilanteesta rekonstruktion, jossa näytettiin, miten tilanne mökin pihassa eteni.

Tohmajärveläismökillä vietetty joulunalusaika päättyi ikävästi, kun moottorisahalla varustautunutta talon isäntää jouduttiin ampumaan tämän hyökättyä moottorisahalla poliiseja päin.

Tapaus alkoi poliisin saatua hälytyksen, jonka mukaan mies oli pahoinpidellyt humalassa puolisoaan. Mies oli päättänyt hätäkeskuksen saaman käistyksen mukaan tapella poliiseja vastaan ja oli varustautunut sitä varten moottorisahalla.

Hän oli siirtynyt oluiden kanssa saunaan.

Hyökkäsi siksak-liikkein kohti poliisikoiraa

Poliisien saavuttua paikalle oli mies poliisin käskyttämisestä huolimatta käynnistänyt moottorisahan ja lähtenyt kohti poliiseja sanomatta sanaakaan. Miehen kimppuun pistettiin poliisikoira, mutta tämä ei miestä pysäyttänyt.

– [Mies] on torjunut koiran hyökkäyksen, käynnistänyt moottorisahan, kaasuttanut sen suurille kierroksille ja yrittänyt tappaa poliisikoiran tekemällä moottorisahalla lyöntiliikkeitä sitä kohti. Lyönnit menivät vain vähän ohi koirasta, tuomiossa kerrotaan.

Poliisi kuvaili miehen lyöntitapaa ”siksak-liikkeiksi”, joiden etäisyys koirasta oli lähimmillään vain senttejä.

– Epäilen, että epäilty esti koiran puremisen lyömällä moottorisahalla hyökkäävää koiraa tai laittamalla sahan hyökkäävän koira suuhun, koska tilanteessa koiralta meni hetkeksi toimintakyky lähes kokonaan, poliisi arvioi esitutkinnassa.

Koiran kuono oli tapahtunutta seuranneen päivän kipeä, mutta sen vammat paranivat itsestään.

"Piti moottorisahaa kaksin käsin rinnan päällä kaasuttaen täysillä ja tuijottaen meitä"

Miehen hyökkäys jatkui koiran jälkeen kohti poliiseja, kun hän kaasutteli kuusikiloista moottorisahaansa suurilla kierroksilla.

Poliisit perääntyivät, kun heitä lähestyi mies, joka ei osoittanut perääntymisen merkkejä. Tämän vuoksi toinen poliiseista päätyi ampumaan miestä konepistoolilla keskivartaloon arviolta neljän metrin päästä.

Niin sanottu tukiase oli otettu partioautosta mukaan, sillä partio oli kuullut talon suunnasta jo paikalle saapuessaan moottorisahan kaasuttelua.

Luoti osui vatsaan navan yläpuolelle ja tuli ulos selkäpuolelta.

Poliisin ammuttua miestä hän oli vielä jatkanut muutaman askeleen kohti poliisia, kunnes oli kaatunut selälleen.

– Maassa ollessaan kohdehenkilö piti moottorisahaa kaksin käsin rinnan päällä kaasuttaen täysillä ja tuijottaen meitä, toinen poliisi kuvaili kuulusteluissa.

Lopulta miehen ote sahasta herpaantui, ja poliisi pääsi aloittamaan tämän ensiavun.

Poliisiauton kamera tallensi tapahtuneet etäältä, näyttäen miten nopeasti hyökkäys eteni. Juttu jatkuu videon jälkeen.

2:58

Mies: ”Kuulostaa erittäin harmilliselta”

Miehen veren alkoholipitoisuudeksi mitattiin tapahtumayönä 1,56 promillea. Mies kertoi kuulusteluissa, ettei muistanut hyökkäyksiään koiraa tai poliisia kohtaan.

– En muista tapahtunutta. Tilanne kuulostaa erittäin harmilliselta, hän kommentoi.

Oikeus arvioi, että poliisimiesten kuolemaa ei kuitenkaan ollut pidettävissä toiminnan todennäköisenä tai ennakoitavana seurauksena, vaan mies oli olettanut poliisien pikemminkin perääntyvän paikalta.

Siksi syytteet murhan tai tapon yrityksestä hylättiin.

Miehen katsottiin kuitenkin yrittäneen moottorisahalla törkeää pahoinpitelyä.

– Käräjäoikeus katsoo, että asiassa ei ole jäänyt varteenotettavaa epäilyä siitä, että [mies] olisi lyönyt moottorisahalla poliiseja lyöntietäisyydelle päästyään, koska [mies] oli poliisien käskytyksestä huolimatta jatkanut poliisien lähestymistä ja käynnissä olevalla moottorisahalla huitomista kohti poliiseja ja poliisikoiraa niin kauan kunnes poliisi oli ampunut häntä, tuomiossa kerrotaan.

Poliiseille korvaukset traumaperäisestä stressihäiriöstä

Mies sai teoista 1 vuoden 10 kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen pahoinpitelystä, kahdesta törkeän pahoinpitelyn yrityksestä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Miehen ampumavammasta saaman pysyvät terveydentilaan liittyvät haitat huomioitiin rangaistuksessa.

Lisäksi tämä määrättiin korvaamaan kummallekin poliisimiehelle 2000 euroa kärsimyksestä ja 1700 euroa traumaperäisen stressihäiriön aiheuttamasta tilapäisestä haitasta.

Toinen poliiseista myös kaatui tilanteessa, minkä vuoksi tämän osalta määrättiin korvattavaksi 500 euroa selän vamman aiheuttamasta tilapäisestä haitasta.

Otsikkoa muutettu: Mies teki moottorisahahyökkäyksen Tohmajärvellä, mutta ei ollut tohmajärveläinen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja