Mainos

Sissit uhkasivat toimittajien henkeä

Jolon saarelle panttivankeja tapaamaan tullut toimittajaryhmä koki kymmenen kauhun tuntia Abu Sayyaf -ryhmän kynsissä perjantaina. Toimittajat pääsivät vapaaksi vasta kun he olivat suostuneet maksamaan terroristeille 25000 dollaria (noin 157000 markkaa).

Jolo

-Se oli silkkaa painajaista, saksalaisen RTL-television kameramies tilitti tuntojaan uutistoimisto DPA:lle vapautumisensa jälkeen perjantai-iltana. Suurin osa kiristyksen kohteeksi joutuneista kymmenestä toimittajasta oli saksalaisia. Toimittajat matkasivat lääkäriryhmän mukana Abu Sayyafin viidakkoleiriin, jossa sissit pitävät panttivankeinaan 21:tä ihmistä.

Sissit vaativat ensin toimittajilta 50 säkkiä riisiä, ja kun vaatimus torjuttiin, osa sisseistä seurasi toimittajia ulos leiristä ja riisti näiltä yllättäen kaikki arvoesineet. Sen jälkeen toimittajat vietiin erääseen majaan, jossa heiltä vaadittiin vielä 25000 dollaria. Illan tultua toimittajat päättivät lopulta suostua vaatimukseen, koska muuta vaihtoehtoa ei tuntunut olevan, kertoi RTL:n palveluksessa oleva Jean-Claude Ramige.

"Ammumme toimittajat tunnin välein"

Neljä toimittajaa, joukossa Ramige, sai luvan lähteä hakemaan rahoja.
-Kapinalliset sanoivat, että mikäli emme olisi palanneet kello 22:een mennessä, he ampuisivat yhden meistä tunnin välein. Kun Ramige tovereineen palasi majalle rahat mukanaan, sissit sanoivat toimittajille, että nämä olivat nyt heidän ystäviään. Spiegel-lehden kirjeenvaihtajan Andreas Lorenzin mielestä yhdenkään toimittajan ei pitäisi enää yrittää päästä panttivankien luo.

-En kehottaisi ulkomaisia toimittajia menemään sinne. He (sissit) lypsävät meitä kuin lehmiä. He ovat täysin arvaamattomia. He voivat olla ensin ystävällisiä, mutta jo hetken päästä uhkaavia, sanoi Lorenz. Jo ensimmäisen neuvottelukosketuksen aikana runsas viikko sitten sissit veivät toimittajilta aseilla uhaten niin rahaa ja arvoesineitä kuin vaatteita ja kenkiäkin.

Pääsiäisenä alkaneelle Jolon panttivankiselkkaukselle ei ole loppua näkyvissä, ja pitkittynyt vankeus on saanut osan panttivangeista hautomaan itsemurhaa. Jolon viidakkoleirillä viruvat myös suomalaismiehet Risto Vahanen ja Seppo Fränti.

Toimittajien vierailut ärsyttävät

Toimittajien jatkuva läsnäolo näyttää häiritsevän ainakin osaa panttivangeista.
-Kolmen viime viikon aikana lehdistö on ollut tällä melkein koko ajan. Emme halua olla epäystävällisiä, mutta se käy jo hermoille, sanoi saksalainen panttivanki Werner Wallert. Kun kriisi alkoi lähes kuusi viikkoa sitten, toimittajien vierailut olivat vielä tervetullut yhteys ulkomaailmaan.

Filippiinien hallituksen kerrottiin lauantaina ryhtyneen toimiin täyttääkseen ainakin yhden sieppaajien esittämistä vaatimuksista: laitonta kalastusta Etelä-Filippiinien vesillä pyritään rajoittamaan. Hallituksen pääneuvottelija Roberto Aventajado toisti edelleen uutistoimisto AFP:n mukaan, etteivät sissit ole vaatineet panttivangeista rahaa. Toinen hallituksen edustaja väitti kuitenkin perjantaina, että Abu Sayyaf vaatisi kustakin panttivangista miljoona dollaria eli yli kuusi miljoonaa markkaa.
(STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.