Sisäministeri Rantanen luottaa uuden lain torppaavan Venäjän masinoiman maahanmuuton itärajalla

Sisäministeriö pyrkii valmistelemaan kevään aikana pikavauhtia uutta lainsäädäntöä, jolla voidaan varautua välineellistetyn maahanmuuton jatkumiseen itärajalla. Eduskuntaa lakiesitys yritetään saada jo maaliskuussa.

Uudella lailla pyrittäisiin varautumaan erityisen vakaviin tilanteisiin, joissa Venäjä masinoisi suuria määriä siirtolaisia Suomen rajalle.

Sisäministeri Mari Rantanen (ps.) ei vielä kommentoi lakihankkeen sisältöä, mutta korostaa hankkeen olevan vaikea kansainvälisten sopimusten turvapaikkasääntöjen myötä.

– On selvää, että tällaisissa tilanteissa joudutaan käyttämään intressipunnintaa erilaisista perusoikeuksista. Kaiken takana on se, että pystytään huolehtimaan Suomen kansallisesta turvallisuudesta, Rantanen kertoi tänään tiedotustilaisuudessa.

Suomi varautuu nyt siihen, että Venäjä tuo Suomen rajalle enemmän siirtolaisia keväällä, kun kulku maastossa helpottuu.

– Kaikki ymmärtävät sen, että tilanne muuttuu, kun sää muuttuu. Tämä on nähty aiemmin esimerkiksi Baltian maissa ja Puolassa, Rantanen toteaa.

Sisäministeri ei ota toistaiseksi kantaa siihen, pyritäänkö mahdollistamaan se, että siirtolaisia työnnettäisiin takaisin rajalta. Englanniksi puhutaan termistä ”push-back”.

– En ota lain sisältöön vielä kantaa. Sitä valmistellaan nopeasti. Tässä vaiheessa toivoni lepää siinä, että parhaat asiantuntijat kykenevät lain tekemään, Rantanen toteaa.

Kansainväliset sopimukset ja oikeus hakea turvapaikkaa luovat lain valmisteluun ristiriitaisen tilanteen.

Suomen olisi pystyttävä juridisesti perustelemaan mahdollisesti entistä rajummat toimet itärajalla, jos siirtolaisia masinoidaan rajalle uudestaan.

Kansallisen turvallisuuden nojalla pyritään luomaan ratkaisut poikkeukselliseen tilanteeseen.

Uuden lakihankkeen lisäksi hallitus valmistelee rajamenettelyä, joka tarkoittaa maahan saapuneiden turvapaikanhakijoiden hakemusten käsittelystä tehostetusti rajan läheisyydessä siten, etteivät hakijat pääse vapaasti liikkumaan rajan läheisyydestä pois.

Ainakin satoja siirtolaisia odottamassa

Sisäministeri kertoo saamiinsa viranomaisraportteihin vedoten, että Venäjän puolella on yhä satoja, ellei tuhansia siirtolaisia odottamassa pääsyä Suomeen.

– Kun Geneven sopimusta aikanaan tehtiin, kenelläkään ei ollut mielessä, miten näin tärkeätä perusoikeutta käytetään vihamielisesti hybridivaikuttamiseen, Rantanen harmittelee.

Sisäministeri Rantanen oli tänään tutustumassa itärajan tilanteeseen yhdessä Ruotsin maahanmuuttoministeri Maria Malmer Stenergardin kanssa.

Malmer Stenergard lupasi Ruotsin tarvittaessa tukevan Suomea, jos apua tarvitaan.

– Ruotsi on vakaasti Suomen tukena. Meidän on myös seistävä yhtenäisenä Euroopan unionina ja lähetettävä viesti Moskovaan, että hybridivaikuttaminen Suomeen epäonnistuu. Tarkkailemme tilannetta ja annamme tarvittaessa nopeasti tukea, esimerkiksi henkilöstöä Suomelle, Malmer Stenergard sanoi ministerien yhteisessä tiedotustilaisuudessa.

Sisäministeri Rantanen: Suomen ja Venäjän maarajan rajanylityspaikat pysyvät kiinni 14. huhtikuuta asti 1:21
Katso video: Sisäministeri Rantanen kertoi 8. helmikuuta itärajan rajanylityspaikkojen pysyvän kiinni 14. huhtikuuta asti.

Lue lisää:

Lue myös:

    Uusimmat