Sisäministeri: Opettajilla oikeus käyttää voimakeinoja – laissa aukkoja

Sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) mukaan opettajilla pitää olla riittävät valtuudet puuttua häiriköivien oppilaiden käyttäytymiseen. Hänen mukaansa lainsäädännössä on kuitenkin puutteita.

– Opettajilla pitää olla keinot turvata koulurauha. Tällä hetkellä meidän lainsäädännössä on selkeästi monella tapaa puutteita esimerkiksi siinä, minkälaisia rangaistuksia ja seuraamuksia opettaja voi häiriköivälle oppilaalle antaa. Opettajan valtuuksia esimerkiksi antaa erilaisia rangaistuksia ja vaikkapa tutkia oppilaan reppua tulee lisätä, Räsänen kommentoi MTV3 Uutisille.

Hänen mukaansa opettajilla on oikeus käyttää voimakeinoja, mikäli tilanne on uhkaava tai oppilas käyttää vastarintaa sen jälkeen, kun hänelle on annettu poistumismääräys.

– Opettaja voi ottaa esimerkiksi oppilaan kiinni ja taluttaa tämän ulos. Uskon, että maalaisjärkikin sen sanoo, millä tavalla oppilaan voi taluttaa ulos, Räsänen toteaa.

Opetusministeri Jukka Gustafsson (sd.) sanoi aiemmin Aamulehdessä, että opettajalla on oikeus ja velvollisuus puuttua uhkaaviin tilanteisiin myös voimatoimin.

– Voimankäyttö ei kuitenkaan voi olla ensisijainen ratkaisukeino, hän sanoo lehdessä.

Räsänen haluaa kuitenkin odottaa, minkälaisiin ratkaisuihin syyttäjä ja mahdollisesti oikeuslaitokset päätyvät Alppilan yläkoulun opettajan tapauksessa. Irtisanotun opettajan pahoinpitelyepäilyä tutkivan tutkinnanjohtajan Outi Petersohnin mukaan tapauksessa ei täyty rikoksen tunnusmerkistöt. Hän vie asian kuitenkin syyttäjälle harkittavaksi nopealla aikataululla, koska asia on saanut julkisuudessa niin valtavat mittasuhteet.

– Yleinen etu vaatii sitä, että oikeusoppineet tutkivat asiaa. Tämän takia vien asian syyttäjälle. Tästä tulee ikään kuin ennakkotapaus. Itse 30 vuoden poliisikokemuksella en näe tapauksessa rikosta syntyneen, Petersohn kommentoi MTV3 Uutisille.

Poliisi voi antaa koulutusta opettajille

Räsäsen mukaan koulut voivat itse pyytää esimerkiksi apua siihen, miten opettajat voivat käyttää voimaa häiriötilanteissa. Räsäsen mukaan poliisi on koulujen käytettävissä.

– Koululaitosten on hyvä miettiä, onko niillä riittävät suunnitelmat väkivalta- ja uhkatilanteisiin. Poliisi on asiantuntija, jota voidaan käyttää opettajien koulutuksessa sekä koulujen suunnitelmien tekemisessä, Räsänen selvittää.

Lue myös:

    Uusimmat