Kirveellä uhkaillut opiskelija sai palata kouluun – poliisi hämmästelee erikoista lakipykälää: "Miltä tämä on tuntunut muista opiskelijoista ja opettajista?"

Stop kiusaamiselle! Näin julkisuudesta tutut henkilöt ovat ottaneet kantaa koulukiusaamiseen 2:54
Katso myös video: Näin julkisuudesta tutut henkilöt ovat ottaneet kantaa koulukiusaamiseen ja kouluväkivaltaan.

Laissa tunnettu niin sanottu kaksoisrangaistavuuden kielto voi mahdollistaa uhkauksia esittäneen oppilaan paluun kouluun, kuin mitään ei olisi tapahtunut. Asiasta kirjoittaa poliisin blogissa poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen.

Kaksoisrangaistavuuden kielto perusopetuslaissa tarkoittaa käytännössä sitä, että jos esimerkiksi uhkailuun ryhtynyttä oppilasta vastaan on vireillä syyte, ei koulu voi käynnistää samasta oppilaasta samoista syistä kurinpitomenettelyä.

– Onko tässä riski myös toiseen suuntaan eli tuomioistuimet eivät voi tuomita oppilasta vakavasta rikoksesta, jos koulu on jo antanut tälle kurinpitorangaistuksen?, kysyy Kilpeläinen blogissaan.

Kilpeläisen mukaan poliisin tiedossa on tapauksia, joissa lievemmissä rikoksissa on tehty syyttämättäjättämispäätöksiä, koska samassa asiassa on jo annettu koulun kurinpitorangaistus.

Oppilas "uhkaili kirveellä" ja palasi kouluun muutaman päivän kuluttua

Kilpeläinen kertoo blogissaan huolestuttavasta tapauksesta, jossa koulu ei ryhtynyt kurinpitotoimenpiteisiin uhkaavasti käyttäytyneen oppilaan kohdalla. Juttu oli matkalla oikeuden puitavaksi.

–  Muutamia vuosia sitten eräässä kunnassa opiskelija uhkaili muita kirveellä. Oppilaitos ei tehnyt erottamispäätöstä, koska tiedettiin, että juttu menee varmuudella oikeuteen aikanaan. Oppilas palasi kolmen päivän opetuksen epäämisen jälkeen oppilaitokseen mittavien turvaamistoimien saattelemana. Miltä tämä on tuntunut muista opiskelijoista ja opettajista?

Oppilas voidaan ottaa kouluun "vakavankin teon jälkeen"

Kilpeläinen kirjoittaa, että kaksoisrangaistavuuden kiellolle on vahvat perusteet, mutta käytännön elämässä voidaan olla erikoisten tilanteiden edessä.

– On epäselvää, tuleeko koulun perua oppilaan määräaikainen erottaminen, jos asia etenee esitutkinnasta syyteharkintaan, mutta tuomioistuin ei ole vielä antanut ratkaisuaan. Näissä tilanteissa tämä tarkoittaa, että vakavankin teon jälkeen oppilas pitää ottaa takaisin kouluun.

Kilpeläinen peräänkuuluttaa selkeitä toimintaohjeita kaksoisrangaistavuuden kiellon suhteen.

– Tämä asia koskee perusopetusta, ammatillista opetusta, lukio-opetusta, ammattikorkeakoulujen opetusta ja yliopistojen opetusta vastaavien säädösten kautta. Jos säädöksessä ei ole korjattavaa, niin ainakin asiasta tulisi saada selkeä toimintamalli ja tulkintaohje niin kouluille, syyttäjille ja tuomioistuimille.

Täsmennetty otsikkoon oppilas opiskelijaksi kello 16.19.

Lue myös:

    Uusimmat