Yläkoulu hoi, nyt isät ja äidit koululle paimentamaan murkkuja

Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Tuomas Kurttila ehdottaa, että kaikki yläkoulut kutsuisivat vanhemmat kouluun opettajien tueksi. Myös järjestyssäännöt pitäisi laatia yhdessä koulun, vanhempien ja nuorten kesken.

– Mikään ei ole meidän murkkuikäisille mukuloille niin noloa kuin se, että isät ja äidit tulevat luokkaan, olemaan läsnä siinä tilanteessa, kun on työrauhaongelmia. Meidän vanhempien pitää ottaa tämä nyt vakavasti: jokaisella lapsella pitää olla mahdollisuus oppia ja oikeus turvalliseen kouluarkeen, jokaisella opettajalla pitää olla oikeus tehdä työtään niin että sitä arvostetaan, Kurttila sanoo.

Kurttilan mukaan lapsia ei kannata syyttää murrosiän kuohuista tai siitä, että he kokevat koulun ahdistavaksi.

– Vanhemmat eivät saa kadota murrosikäisiltä. Päiväkotiin ja alakouluun pidetään yhteyttä, mutta yläkoulu etäännyttää vanhemmat. Lisäksi ryhmäkoot vaikeuttavat opettajan työtä – aineenopettaja on yksin 20-30 murrosikäisen kanssa. Se on vaativa tilanne, johon opettajat on jätetty yksin.

Vanha Koivumäen herra ja kuri eivät ole siis ratkaisu, vaan yhteisöllisyys ja ryhmäyttäminen.

– Aikuisten auktoriteetin pitää näkyä luokissa. Kun ongelmia on, opettajien pitää kertoa niistä vanhemmille. Me vanhemmat voimme tulla opettajan työn tueksi, emme opettamaan, vaan rauhattomaan luokkaan mukaan.

Kurttilan mukaan myös vanhempien pitäisi tutustua toisiinsa.

– Osassa yläkouluista kodin ja koulun yhteistyö toimii, mutta vain osassa. Nyt koulujen on oltava yhteydessä vanhempiin. Tähän ei tarvita budjettia, vain tahtoa ja halua.

Kurttila kaipaa myös nuorisotyötä yläkouluihin.

Lue myös:

    Uusimmat