Mainos

Sinn Fein päätti tukea Pohjois-Irlannin poliisivoimia

Poliisivoimien hyväksyminen tarkoittaa, että katolilaisten ja protestanttien hallitusneuvottelut jatkuvat. Sinn Feinin kielteinen päätös olisi hajottanut alueparlamentin ja palauttanut maakunnan Britannian alaisuuteen.

Pohjois-Irlannin tasavaltalaisten puolueen Sinn Feinin jäsenet ovat päättäneet äänestyksen jälkeen tukea maakunnan poliisia. Päätös oli historiallinen, sillä perinteisesti Sinn Fein on pitänyt maakunnan poliisivoimia protestanttien ja brittihallinnon käsikassarana.

Äänestys suoritettiin Dublinissa pidetyssä puoluekokouksessa käsiä nostamalla. Esitystä tuki ylivoimainen enemmistö puolueväestä.

- Päätös, jonka olette tänään tehneet, on todella historiallinen. Te olette antaneet kamppailullemme mahdollisuuden edetä merkittävästi, Sinn Feinin johtaja Gerry Adams sanoi äänestyksen jälkeen.

- Aika on nyt kypsä. Kehotan teitä toverit tukemaan tätä päätöstä, Adams julisti jo ennen äänestystä tuhatpäiselle kannattajajoukolle.

Protestanttien mukaan Sinn Feinin tuki poliisivoimille on ratkaisevan tärkeä katolilaisten ja protestanttien yhteishallinnon palauttamiselle. Protestanttien DUP-puolue oli luvannut jatkaa hallitusneuvotteluita, jos Sinn Fein tukee poliisivoimia.

Sinn Feinin kielteinen päätös olisi tarkoittanut alueparlamentin hajottamista ensi viikolla ja maakunnan palaamista Britannian alaisuuteen.

"Poliisin on voitettava luottamus"

Lisää jännitteitä äänestykseen toi aikaisemmin kuluneella viikolla julkaistu tutkimus, jonka mukaan maakunnan poliisi suojeli protestanttien puolisotilaallisia ryhmiä ja teki yhteistyötä niiden kanssa 90-luvun alussa.

Pääneuvottelija Martin McGuinness muistuttikin kokousväelle, että poliisivoimien on ansaittava tasavaltalaisten luottamus.

- Heidät on saatava ymmärtämään, että he ovat kansan palvelijoita eikä päinvastoin, McGuinness vaati.

Britannian pääministeri Tony Blair visioi omassa kannanotossaan jo aikaa, jolloin yhteishallitus olisi palautettu:

- Miten fantastinen asia se olisikaan. Sen sijaan, että heräisimme terroriin ja väkivaltaan niin kuin vuosia sitten oli tapana, meillä olisi mahdollisuus rauhaan, Blair sanoi yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa.

Tuloksen selvittyä Blair oli maltillisempi:

- Pääministeri arvostaa tätä historiallista päätöstä ja antaa arvon niille johtajille, jotka ovat saattaneet asiat tähän pisteeseen, pääministerin edustaja sanoi tuloksen selvittyä.

Sinn Fein on Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n poliittinen siipi. IRA tappoi liki 300 poliisia kolme vuosikymmentä kestäneessä kamppailussaan brittihallintoa vastaan.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.