Silja lopettaa Pietarsaaren liikenteen

Silja Line aikoo lopettaa matkustajaliikenteensä Pietarsaaresta. Näillä näkymin viimeinen laivavuoro Pietarsaaresta Ruotsin Skellefteåhon ajetaan 13. syyskuuta.

Silja on ilmoittanut Pietarsaaren kaupungille, etteivät sen alukset liikennöi Pietarsaaresta enää ensi kesänä. Liikenteen lakkauttamisen taustalla on tax free -kaupan loppuminen vajaan vuoden kuluttua. Edellytykset Pietarsaaren liikenteelle katoavat, sanoo Silja Linen linjajohtaja Taito Rintala Vaasasta.

Liikenne Pietarsaaresta aloitettiin 29 vuotta sitten. Laivat kulkevat Ruotsiin kesäisin, talvisin matkustajaliikennettä ei ole. Tämän kesän matkustajamäärä nousee noin 140000 matkustajaan, mikä on hieman enemmän kuin viime vuonna. Rintalan mukaan linjaa on ajettu viime vuodet pienellä plussalla, eli reitti ei ole yhtiölle taloudellinen rasite. Verovapaan myynnin loppuessa toimintoja joudutaan kuitenkin karsimaan. Siljassa on pidetty tax freen loppumista kohtalon kysymyksenä myös Vaasan ja Uumajan väliselle liikenteelle. Mikäli verovapaa myynti loppuu ensi kesänä, niin ympärivuotinen lauttaliikenne käy kannattamattomaksi. Liikennettä olisi aiempien selvitysten mukaan mahdollista ylläpitää vain kesäisin.

Merenkurkun lauttaliikenteen tulevaisuutta aiotaan pohtia "pyöreän pöydän neuvottelussa" ensi kuussa. Silja Line on kutsunut yhteiseen neuvonpitoon Suomen ja Ruotsin liikenneministeriöiden, merenkulkuhallitusten sekä alueen kaupunkien, elinkeinoelämän ja merenkulun ammattijärjestöjen edustajat. Tarkoitus on löytää edellytykset ympärivuotisen liikenteen jatkumiseen. Liikenteen jatkumisen on laskettu edellyttävän yhteensä noin 30 miljoonan markan vuotuista kansallista tukea Suomelta ja Ruotsilta. Asiasta on neuvoteltu Ruotsin valtion kanssa, mutta Ruotsi ei ole vielä ottanut kantaa kysymykseen. Suomi puolestaan ei ole halukas ryhtymään yksin maksumieheksi.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja