Mainos

Sileä savikattotiili antaa TV-talon katolle rauhallisen ilmeen

TV-talon vesikattoon valittiin musta, profiililtaan suora savikattotiili, Tuloksena on sileä pinta, joka antaa lappeille rauhallisen ja hillityn ulkonäön. Yleensä aaltomaisena nähty savikattotiili on helppo muotoilla monella eri tavalla.

– Se pitää myös vettä kovimmallakin sateella, sanoo Wienerberger Oy:n tuotepäällikkö Jarmo Salmenmäki.

– Tiilen sivulla on kaksi vesilukkoa ja viereisessä tiilessä samalla kohtaa vastavesilukot, mikä takaa vedenpitävyyden sivusuunnassa. Pystysuunnassa on kolminkertainen vesilukko sekä vedenpoistokanava.

Ennen tiilien latomista katolle on levitettävä aluskate, asennettava tuuletusrimat ja kiinnitettävä ruoteet. Aluskate kiinnitetään räystäältä alkaen lappeen mittaisina kaistoina, joiden reunat limitetään sopivasti ylöspäin edettäessä.

Katteen päälle naulataan 20 mm vahvuiset tuuletusrimat ja näihin puolestaan ruoteet. Ruodejako määräytyy kattotiilen ja lappeen mittojen mukaisesti; yleensä suunnittelija on laskenut nämä jo valmiiksi.

Koska tiili on malliltaan suora, räystäslaudan päälle, alimpien tiilien alareunan alle on asennettava erillinen tuuletuslista. Kaksi alinta tiiliriviä kiinnitetään ruoteisiin erityisillä kiinnikkeillä, seuraavien rivien kohdalla latomista jatketaan irtotiilillä. Linjojen suoruutta on tarkkailtava, sillä porrastaminen aiheuttaa ulkonäköhaitan lisäksi ongelmia myös siinä vaiheessa, kun saavutaan harjalle.

Pörriäisiltä pääsy kielletty

Koska TV-talon katon lappeiden kaltevuus on loiva, tiilien sekaan asennettiin paikka paikoin erityisiä tuuletustiiliä tehostamaan tuuletusta. Tällaisen tiilen alareunassa on tuuletusaukko, joka on suojattu ritilällä. Ritilä estää ampiaisten ja muiden pörriäisten pääsyn katteen alle.

– Poltettu tiili pitää värinsä pysyvästi, Salmenmäki korostaa.

– Sitähän ei maalata, vaan ennen polttamista tiilen päälle ruiskutetaan mineraalia, joka muuttuu poltettaessa tietyn väriseksi – tässä tapauksessa mustaksi. Menetelmää sanotaan enkopoinniksi. Sen avulla saadaan aikaan pinta, joka on terästä lujempi ja kestää erinomaisesti niin mekaanista kulutusta kuin auringonvaloakin.

Tiilen pinnalle voidaan ennen polttamista lisätä myös lasitusainetta, joka muodostaa polton yhteydessä kiiltävän lasipinnan. Värejä on luonnonpunaisesta matasta tummempaan, kiiltävän punaiseen, myös harmaan eri sävyjä ja mustaa saa sekä mattana että kiiltävänä.

Lisätietoja:

www.wienerberger.fi

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.