Sikainfluenssa synnyttää epäilyjä ja "salaliittoteorioita"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta muistutetaan, että Suomessa annettava sikainfluenssarokote ei voi aiheuttaa sikainfluenssa-infektiota. Rokotteen turvallisuus on puhuttanut tänään kansalaisia internetin keskustelupalstoilla. Aamulla kerrottiin, että 2-vuotias lapsi kuoli sikainfluenssaan Helsingissä. Lapsi kuului riskiryhmään, jonka vuoksi hän oli saanut rokotteen viikko sitten.

- Tämä pandemia-rokote, joka meillä on käytössä, ei sisällä ollenkaan sitä koko (sikainfluenssa) virusta, vaan ainoastaan osia siitä. Eli se ei voi aiheuttaa tautia, rokotusohjelmayksikön johtaja Tuija Leino Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoo.

Leino muistuttaa, että täyden suojan rokote antaa vasta kolmen viikon kuluttua rokotteen saamisesta.

- Noin kahden viikon kuluttua rokotuksen saamisesta suoja on hyvä. Kolmen viikon kuluttua se on jo niin hyvä, ettei se paremmaksi yksilötasolla voi tulla.

Epäilyjä ja "salaliittoteorioita" runsaasti liikkeellä

Sikainfluenssasta ja etenkin sikainfluenssarokotteesta on liikkunut viime aikoina internetissä monenlaisia epäilyjä ja "salaliittoteorioita".

Näihin liittyviä kyselyitä on tullut myös THL:ään.

- Jonkin verran tulee meillekin sähköpostin välityksellä kyselyjä, palautetta ja epäilyjä.

Osaa mietityttää Yhdysvalloissa 70-luvulla kuohuttanut tapaus, jossa ihmisiä epäiltiin kuolleen sen aikaiseen sikainfluenssarokotteeseen. Uutisen otti esiin syksyllä mm. ruotsalainen Expressen-lehti.

- Se sikainfluenssarokote, joka silloin oli käytössä, oli erilainen rokote kuin tämä nykyinen. Ymmärtääkseni siihen epäiltiin silloin liittyvän Guillan-Barrén syndroomaa. Nyt turvallisuuteen on panostettu, ja tämä rokote on tehty eri tavalla.

Leino myös muistuttaa, että Guillan-Barrén syndrooman riski liittyy yleisesti influenssa-tauteihin, ei rokotteeseen. Rokotteita on tutkittu vuosikymmeniä, eikä rokotteen ja syndrooman riskiä ole todettu.

- On huomattu, että influenssatauteihin ylleisesti liittyy tämä Guillan-Barrén -syndrooman riski ja näitä tapauksia kyllä seurataan. Nyt ei ole kuitenkaan tullut tietoa, että tällaista olisi esiintynyt.

Milloin infektion saaneiden odottavien äitien tulee hakeutua sairaalahoitoon?

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat