Sijoituslapsien kaltoinkohtelu pöyristyttää: "Peiliinkatsomisen paikka maamme sosiaalityöllä"

MTV Uutiset kertoi eilen sijaisvanhempina toimineesta pariskunnasta, joka pahoinpiteli ja piti nälässä vuosia heille sijoitettua kahta sijoituslasta.

Keski-Suomen käräjäoikeus katsoi sijaisvanhempien tehneen lapsille ruumiillista väkivaltaa ja tuomitsi heidät maksamaan yhteensä 12 000 euron korvaukset.  

MTV:n lukijoiden mielestä sakkorangaistus on käsittämättömän lievä rangaistus lapsiin kohdistuneesta väkivallasta ja kaltoinkohtelusta.

– Noiden ihmisten saama rangaistus ei ole missään mielessä mitenkään samassa sarjassa, kuin se, mitä lapset ovat vuosia saaneet kestää aikuisilta, joiden tehdävä oli suojella heitä. Tukan silittelyä ja todennäköisesti jonkin ajan kuluttua toimivat sijaisvanhempina jälleen. Tätä en voi ymmärtää..., eräs lukija ihmettelee MTV Uutisten Facebook-sivuilla.

"Ei mitään tekemistä hyvinvoinnin kanssa"

Monet kritisoivat ylipäätään lastensuojelun tolaa Suomessa. Monen mielestä resurssipula ja byrokratia hidastavat toimenpiteitä. Lasten hyvinvointi unohtuu, kun keskitytään rahaan, lukijat miettivät.

– Lastensuojeluviranomaisten ja sijaisperheiden välistä bisnestä, jossa liikkuu isot rahat. Mädännäisyyttä, jolla ei ole lapsen hyvinvoinnin kanssa mitään tekemistä..., eräs lukija tilittää.

– Siinä on kyllä kehittämistä ja peiliinkatsomisen paikka maamme sosiaalityöllä, että sijaisperheitä tuetaan ja seurataan aivan liian vähän! Olen itse sijaisvanhempi, ja yleensä joudun muistuttelemaan sosiaalityöntekijöitä jokavuotisesta tapaamisesta. Vuosi on pitkä aika lapsen elämässä jos jotakin olisikin pielessä, eräs lukija kertoo.

"Surullista luettavaa"

Monet lukijat päivittelevät myös sitä, miten sijaislapset jätetään oman onnensa nojaan, eikä heidän tilannetta seurata riittävästi, jotta väärinkäytökset huomattaisiin ajoissa.

– Surullista luettavaa. Kyllä lastensuojelun kuuluu valvoa lasten tilannetta myös sijoittamisen jälkeen. Resurssipula ei saa olla selitys. Sijaisperheen saama rangaistus olisi oltava kovempi eikä minkään asian vanheneminen saisi tulla kysymykseen. Lapsethan eivät voi toimia jonkun ihme aikarajan sisällä, eräs lukija pohtii.

Joidenkin mielestä syyttävällä sormella on syytä osoittaa viranomaisten suuntaan. Monen mielestä on omituista, ettei esimerkiksi neuvolassa puututtu asiaan.

– Olen usein miettinyt valvooko kukaan – ja miten valvoo – perheitä, joissa asustaa juuri niitä lapsia, jotka eivät itse osaa vaatia oikeastaan mitään, koska eivät muusta ja paremmasta tiedä, eräs lukija pohtii.

– On todella outoa että koulussa ja neuvolassa ei muka mitään ole huomattu. Pitäisi lastensuojelun olla tarkempi mihin lapsia sijoittaa, ja tehdä yllätyskotikäyntejä, toinen lukija komppaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja