Sijaispula supistaa terveydenhuollon palveluja

Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita joudutaan hoitajapulan vuoksi supistamaan jopa hieman viimevuotista laajemmin. Kasvavaa sijaispulaa paikataan entistä enemmän ylitöillä sekä kierrättämällä työntekijöitä osastolta toiselle.

Tehyn puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola pitää ikävänä sitä, että kesään varaudutaan aiempaa selvästi enemmän ylitöitä teettämällä. Ylitöihin aiotaan turvautua tulevana kesänä yli kaksi kertaa enemmän kuin neljä vuotta aiemmin.

- Kun lyhytaikaisia sijaisia ei saada, yllättävissä tilanteissa hoitajat joutuvat tekemään tuplavuoroja, tai sitten on selvittävä vajaalla miehityksellä, sanoo Laitinen-Pesola.

Hänen mielestään Suomessa ei kuitenkaan olisi varaa uuvuttaa yhtään hoitajaa ylitöillä.

Tuplavuoroista maksetaan aiempaa tunnollisemmin asianmukaisia ylityökorvauksia ja hälytysrahoja. Laitinen-Pesola ihmettelee kuitenkin, että edelleen on paljon työnantajia, jotka viittaavat kintaalla lakien ja sopimusten mukaisille korvauksille.

Hoitajapula kitkenyt pätkätöitä

Tehy on selvittänyt useana vuonna, miten hoito- ja hoiva-aloilla selvitään lomakauden yli. Tietoja on kerätty noin 190:ltä alan pääluottamusmieheltä eri puolilta maata.

Tänä vuonna 44 prosenttia vastanneista arvioi, että heillä 10-30 prosenttia potilas- tai asiakaspaikoista on kesällä joitakin viikkoja suljettuna. Eniten supistukset purevat psykiatrian, kirurgian ja lastentautien aloilla. Sosiaalipuolella supistetaan lähinnä päivähoidossa.

Hoitajapula on tänä kesänä viimevuotista useammin syynä alan supistuksiin. Sijaisia on vaikea saada lyhyisiin työsuhteisiin koko maassa. Tilannetta vaikeuttaa myös opiskelijoiden työskentelyvaatimuksia tiukentava asetuksen muutos. Sijaisiksi voidaan palkata vain opinnoissaan pitkälle ehtineitä opiskelijoita.

Alan opiskelijat saavatkin lähes takuuvarmasti kesätöitä, ja eläkeläisten rekrytointi on yleistynyt.

Laitinen-Pesola näkee hoitajapulasta koituneen jotain hyvääkin. Se on kitkenyt pätkätöitä ja lisännyt vakituista varahenkilöstöä. Tosin tätä varahenkilöstöä käytetään yhä liikaa vuosilomien ja pitkien sijaisuuksien paikkaamiseen, ja äkillisissä tilanteissa ollaan edelleen pulassa. Erikoissairaanhoidossa määräaikaisia työsuhteitakin on vielä paljon.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat