Mainos

Siivousyrittäjä: Meillä ei orjuuteta

Toimitusjohtaja vastaa rajavartiolaitoksen ihmiskauppa- ja työsyrjintäepäilyihin. Rajavartiolaitos epäilee pääkaupunkiseudun bussivarikoilla siivoavan yrityksen sekaantuneen työperäiseen ihmiskauppaan.

Tutkittavana olevaan rikoskokonaisuuteen liittyy kaksi siivousalan yritystä. Ihmiskaupassa uhrin hyväksikäyttö perustuu kokonaisvaltaiseen työn ja vapaa-ajan kontrolliin, eikä uhrilla ole mahdollisuutta lähteä työstä.

Espoolaisessa yrityksessä työskentelee 50 srilankalaista siivoojaa.

Espoolaisen siivousfirman toimitusjohtajaAnneli Johanssonin mukaan heidän yrityksessään ei orjuuteta työntekijöitä. Sen sijaan Johansson väittää Suomen valtion orjuuttavan turvapaikanhakijoita estämällä työn teon.

Myös maahanmuuttajien työllistäminen on tehty vaikeaksi. Firman maine on yrittäjän mukaan jo mennyt. Kukaan Johanssonin asiakkaista ei kuitenkaan ole vielä irtisanonut sopimustaan.

Rajavartiolaitos kiistää kovat otteet

MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma kertoi viime huhtikuussa rajavartiolaitoksen käyttäneen tapauksen tutkinnassa poikkeuksellisen kovia otteita. Johansson on huolissaan työntekijöiden oikeusturvasta. Johanssonin mukaan srilankalaisten tulkkina on käytetty kehnosti tamilien kieltä taitavaa malesialaista tulkkia. Työntekijät eivät myöskään ole saaneet avustajaa mukaan kuulusteluihin.

Tutkinnanjohtaja Jyri Siitari kiistää Johanssonin syytökset ja toteaa srilankalaisten kohtelun olleen asiallista. Tamili on harvinainen kieli ja sitä puhuvat ovat Suomessa tiiviissä yhteydessä toisiinsa. Tulkiksi pestattiin ainoa saatavilla oleva riippumaton tamilintaituri. Siitari kiistää täysin, että avustaja olisi evätty. Kyse on Johanssonin mainitsemissa tapauksissa ollut puhuttamisesta, ei kuulustelusta.

Työntekijät ovat toimitusjohtaja Johanssonin mukaan kiinniottojen ja autossa pidettyjen kuulustelujen jäljiltä henkisesti rikki.

Esimerkiksi työnjohtaja on ollut vangittuna, mutta vapautettu odottamaan jutun pääkäsittelyä. Johansson luottaa kuitenkin edelleen työnjohtajaansa. Työpaikka on olemassa, mutta mies on terveydellisistä syistä lomalla.

Srilankalaisia asuu kavereiden nurkissa

Kaikkien työntekijöiden on todettu olevan maassa laillisesti. Osa asuu työsuhdeasunnoissa, joiden vuokra pidätetään palkasta. Osa on hankkinut asuntonsa itse. Siitari kertoo, että srilankalaisia asuu myös alivuokralaisena työtovereiden nurkissa.

Siivousfirman toimitusjohtajaa Johanssonia epäillään laittoman maahantulon järjestämisestä ja kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä. Rajavartiolaitoksen esitutkinta on viime viikolla saatu päätökseen ja epäily siirtyy syyteharkintaan.

Jutun pääkäsittely alkaa Vantaan käräjäoikeudessa elokuussa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.