Mainos

Sieppaukset jatkuvat Tshetsheniassa

Venäjän valmistautuessa juhlimaan Voiton päivää tilanne Tshetsheniassa on epätoivoinen.

Ihmisten sieppaukset ja väkivaltaisuudet jatkuvat Tshetsheniassa. Ihmisoikeusjärjestöt kuvaavat tilannetta jo rikokseksi ihmiskuntaa vastaan ja vaativat EU:ta painostamaan Venäjää. Kaikkiaan viidessä vuodessa on kadonnut jopa 5000 tshetsheeniä.

-Ihmisiä siepataan. Minun sukulaisiani ei ole vielä viety, mutta tiedän muita joita on. Varsinkin nuoria katoaa., kertoo Isita Malsagova Groznyista.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan nykyinen tilanne, teeskennelty rauha, on pahempi kuin sota.

-Kun taistellaan, ihmiset tavallaan tietävät mitä tehdä. Paetaan pommituksia kellariin ja muuta. Mutta nyt saa joka päivä ja yö pelätä, että sotilaat tulevat ja vievät mukanaan läheiset ihmiset, kuvailee Aleksandr Petrov Human Rights Watch –järjestöstä.

Venäläisjoukot kiistävät sieppaukset.

-Sieppauksiin syyllistyvät rikollisjoukkiot. Kun omaiset syyttävät meitä sieppauksista, he haluavat vain salata sen, että ovat itse tekemisissä sissien kanssa, sanoo Venäjän joukkojen tiedottaja kenraali Ilja Shabalkin.

Eniten kärsivät siviilit. Groznyin jälleenrakennus ei etene ja muun muassa vettä säännöstellään.

-On vaikea uskoa silmiään kun kulkee kaduilla ja näkee, mitään, ei siis yhtään mitään ole tehty viiteen vuoteen. On hämmästyttävää miten ihmiset pystyvät elämään näissä oloissa, kuvailee avustustyöntekijä Jan Lindqvist.

Tilannetta pahentaa se, että tshetsheenisissit ovat uhanneet Venäjää uusilla terrori-iskuilla Voiton päivän juhlien alla.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 02.05.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.