Sieppaukset ajoivat palestiinalaishallinnon kriisiin

Palestiinalaisten pääministeri Ahmed Qurie on jättänyt eroanomuksensa presidentti Jasser Arafatille eilisten panttivankisieppausten takia.

Palestiinalaishallinto on ajautunut syvään poliittiseen kriisiin eilisen sieppaussuman jälkeen.

Palestiinalaisten pääministeri Ahmed Qurie kuvasi tilannetta "odottamattomaksi kaaokseksi ja katastrofiksi" ja tarjoutui eroamaan. Presidentti Jasser Arafat kuitenkin hylkäsi Qurien eroanomuksen, kertoivat palestiinalaisministerit, ja ilmoitti sen sijaan uudistavansa palestiinalaisten turvallisuusjoukkoja ja niiden ylintä johtoa.

Myöhemmissä kommenteissaan toimittajille marraskuussa pääministeriksi noussut Qurie vihjaili jo, että hänen päätöksensä voi muuttua, jos Arafatin uudistukset osoittautuvat menestyksekkäiksi.

Eilen neljä ranskalaista avustustyöntekijää ja kaksi palestiinalaisviranomaista siepanneet islamistit syyttivät palestiinalaishallintoa korruptiosta ja vaativat presidentti Arafatilta uudistuksia.

Palestiinalaisviranomaiset julistivat Gazaan sieppausten vuoksi hätätilan. Qurie keskusteli Arafatin kanssa iltapäivällä erostaan ja yleisestä turvallisuustilanteesta, minkä jälkeen hän kokosi hallituksensa hätäistuntoon. Qurie kertoi, että hallitus jatkaa neuvottelujaan maanantaina.

Arafat vastasi sieppaajien vaatimuksiin

Yksi eilen siepatuista oli Gazan poliisijohtaja Ghazi al-Jabali, jota on syytetty korruptiosta. Tänään Arafat erotti hänet ja palkkasi tilalle Saeb al-Ajezin, ilmeisesti suorana vastauksena sieppaajien vaatimuksiin.

Arafat nimesi lisäksi turvallisuusjoukoille uuden johtajan, lähisukulaisensa Mussa Arafatin, ja kevensi joukkojen organisaatiota niputtamalla 12-haaraisen turvallisuuspalvelun kolmeosaiseksi.

Arafatia on kritisoitu sekä palestiinalaisten keskuudessa että ulkomailla kyvyttömyydestä uudistaa turvallisuusjoukkoja ja muita yhteiskunnan laitoksia - ja sitä kautta puuttua lähes neljä vuotta kestäneeseen väkivallan kierteeseen Israelin ja palestiinalaisten välillä.

Arafat on lupaillut vastaavia uudistuksia aiemminkin, mutta lupaukset ovat jääneet katteettomiksi.

YK:n Lähi-idän lähettiläs Terje Röd-Larsen kertoi viime tiistaina YK:ssa, että yhteenotot turvallisuusjoukkojen eri osastojen välillä ovat nykyään yleisiä Gazassa.

Militantit vahvistavat asemiaan

Sieppaukset heijastelevat militanttien pyrkimyksiä vahvistaa asemiaan ennen kuin Israelin pääministeri Ariel Sharon saa toteutettua suunnitelmansa vetää Israelin joukot Gazasta vuoden 2005 loppuun mennessä.

Osa palestiinalaisista pelkää levottomuuden lisääntyvän vetäytymisen jälkeen, kun turvallisuusjoukot ja islamistiset asejoukot taistelevat asemastaan alueella.

Ainakin yksi Arafatin uudistuksista keräsi moitteita heti tänään.

Ghazi Al-Jabalin kidnapannut Jeninin marttyyrien prikaatien -ryhmä tuomitsi Mussa Arafatin valinnan turvallisuusjoukkojen johtoon.

- Palestiinalaishallinto ei voi pysyä yksin Arafatin ja hänen sukulaistensa käsissä, ryhmän johtaja Abu Ijad sanoi ja lisäsi, että hänen ryhmällään on omat keinonsa osoittaa torjuntansa.

Al Aksan marttyyrien prikaatit -ryhmä sanoi puolestaan, että "korruption symbolin" Mussa Arafatin nimitys on vaarallinen merkki, joka voi johtaa tuhoisaan konfliktiin.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 17.07.2004)

Lue myös:

    Uusimmat