Sienisato on myöhässä – luvassa lyhyt mutta hyvä kausi

Sienestyskausi alkaa toden teolla lähipäivinä. Viimeaikaiset sateet ovat kostuttaneet metsäpohjan, joka oli rutikuiva heinäkuun helteiden jäljiltä.

– Sadosta voi vielä tulla hyvä, mutta myöhässä se on, sanoo luonto-opas Stefan Blomqvist Hymyilevästä punaketusta.

Suomen sieniseuran puheenjohtaja Jorma Palmén puolestaan ennakoi, että satokausi jää lyhyeksi.

– Sieniä voi tulla ihan hyvä määrä, mutta hyvin nopeaan tahtiin.

– Nyt kun on saatu sadetta, niin jos vielä saataisiin viileitä öitä, niin sienikausi pääsisi kunnolla alkamaan. Merkkejä tulevasta on, mutta sato on vielä vähäistä, summaa Blomqvist sienitilannetta tänä viikonloppuna.

Suosittu harrastus

Sienestyksen suosio on viime vuosina kasvanut. Sitä todistaa muun muassa se, että ohjatuille sieniretkille riittää osallistujia. Retkillä paitsi kerätään sieniä, myös opitaan sienistä.

– Jos sienestää yksin on viisasta pysyä niissä muutamissa lajikkeissa, jotka varmasti tuntee. Jos tahtoo tutustua uusiin lajeihin, niin kannattaa lähteä muiden sieniharrastajien kanssa metsään ja oppia toisilta harrastajilta, neuvoo Jorma Palmén.

Moni sienestäjä kerääkin vain muutamaa sientä, mutta repertuaaria on helppo laajentaa.

-Yhden tai kaksi uutta sientä oppii varmasti ja helposti joka vuosi jos tahtoo, kannustaa Stefan Blomqvist.

Suomen metsissä kasvaa yli seitsemäntuhatta eri sientä. Osa niistä on mikroskooppisia, mutta noin puolet suomalaisista sienistä on kantasieniä eli sieniä, jotka kasvattavat tavallisen kannasta ja lakista rakentuvan sienen metsään tai nurmelle.

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja