Mainos

Sidorov: Venäjä ei hyväksy Irakin tuomitsemista

Venäjä käyttää veto-oikeuttaan YK:n turvallisuusneuvostossa ja estää hyväksymästä päätöslauselman, jolla tuomittaisiin Irakin hyökkäys pohjoisille kurdialueilleen, kertoi Venäjän apulaisulkoministeri Vasili Sidorov tänään. Sidorovin lausunnon välitti uutistoimisto Interfax. Venäjä on tuominnut Yhdysvaltain ohjusiskut Irakiin ja kuvannut niitä "epäasialliseksi reaktioksi".

YK:n turvallisuusneuvosto ei ole päässyt yksimielisyyteen päätöslauselmasta, jolla tuomittaisiin Irakin hyökkäys pohjoisille kurdialueilleen. Sitkeän erimielisyyden aihe on se, mainitaanko päätöslauselmassa Yhdysvaltain ohjusiskut Irakia vastaan.

Tekstiluonnoksen laatinut Britannia on kieltäytynyt hyväksymästä mainintaa sillä perusteella, että päätöslauselma käsittelee Irakia. Sen sijaan Venäjä vaatii, että tekstissä tuomittaisiin "voimankäyttö Irakia vastaan" ja Kiina esittää lisättäväksi vetoomuksen sotatoimien lopettamiseksi.

Irak on jättänyt YK:n pääsihteerille Boutros Boutros-Ghalille virallisen protestin päätöslauselmaesityksestä ja vaatii, että YK tuomitsisi Yhdysvaltain ohjusiskut Irakia vastaan.

Turvallisuusneuvosto keskeytti jo toista päivää jatkuneen istuntonsa viime yönä Suomen aikaa. Sitä on määrä jatkaa myöhemmin tänään.

Venäjälle ei kerrottu Yhdysvaltain hyökkäyssuunnitelmista

Yhdysvallat ei kertonut Venäjän johdolle etukäteen suunnitelmista aloittaa ohjusiskut Irakiin, kertoi presidentti Boris Jeltsinin ulkopoliittinen neuvonantaja Dmitri Rurikov.
-Venäjän johdolle ei ilmoitettu (asiasta), Rurikov sanoi tiedotustilaisuudessa, kun häneltä kysyttiin, oltiinko Venäjään yhteydessä ennen hyökkäystä.
Rurikovin mukaan Venäjän hallitus ja ulkoministeriö olivat jo ilmaisseet "riittävän kaunopuheisesti" Venäjän kannan ohjusiskuihin.

Ulkoministeri Jevgeni Primakov varoitti, että iskuilla voi olla tuhoisia seurauksia ja ne voivat johtaa "anarkiaan" maailmanpolitiikassa. Venäjän hallitus puolestaan vaati lopettamaan välittömästi kaikki sotilastoimet Irakia vastaan.

Kohl neuvottelee Natosta

Rurikov kertoi myös, että Irakin kriisi ja Naton laajentumishankkeet ovat keskeisiä neuvottelukysymyksiä liittokansleri Helmut Kohlin tavatessa presidentti Jeltsinin ensi lauantaina.

Kohl keskustelee yksipäiväisen vierailunsa aikana Jeltsinin kanssa yli neljä tuntia, Rurikov sanoi. Tapaaminen pidetään presidentin loma-asunnossa Zavidovossa noin sadan kilometrin päässä Moskovasta.Tapaamisessa on Kohlin ja Jeltsinin lisäksi paikalla vain kaksi tulkkia.

Rurikov sanoi tänään Venäjän pitävän edelleen kiinni kannastaan, jonka mukaan Natoa ei pitäisi laajentaa Itä- ja Keski-Eurooppaan. Saksan ja Venäjän erilaiset kannat Naton laajentumiseen ja Irakin kriisiin tulivat selväksi Venäjän ulkoministerin Jevgeni Primakovin tavatessa eilen Bonnissa saksalaisen virkaveljensä Klaus Kinkelin. Primakovin ohjelmassa oli tänään myös tapaaminen Kohlin kanssa.
(STT-Reuter-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.