Mainos

Sianrehuun hormoneita Hollannissa

Euroopassa on paljastunut jälleen uusi elintarvikeskandaali, kun useiden hollantilaisten sikatilojen käyttämästä rehusta löydettiin hormonivalmisteita.

Hollantilaisten sikatilojen käyttämästä rehusta on löydetty hormonivalmisteita. Viranomaisten mukaan hormonin on rehuun lisännyt belgialaisyritys Bioland, jolla ei kaiken huipuksi ollut edes lupaa valmistaa eläinrehua.

Hormonijäämät ovat peräisin Irlannin lääketehtaista, joista ne on täysin laillisesti kuljetettu belgialaisyritykselle jälleenkäsittelyä varten. Yksi jo konkurssin tehneen yrityksen johtajista on pidätetty tapauksen johdosta.

Hollantilaisen sianlihan asettaminen vientikieltoon ei kuitenkaan ole EU:n kuluttaja-asioista vastaavan komissaarin David Byrnen mielestä ajankohtaista. EU vaatii kuitenkin sotkuun sekaantuneilta mailta lisäselvityksiä asiasta.

Skandaalin laajuus alkoi selvitä viime viikolla, kun kävi ilmi, että peräti 51 hollantilaiskasvattajan sioille oli syötetty MPA-hormonia sisältävää rehua. Aiemmin viranomaiset arvelivat, että hormonia olisi vain yksittäisten maatilojen rehussa.

MPA-hormoni kuuluu kasvuhormoneihin. Sitä käytetään mm. e-pillereissä, mutta sen käyttö eläinrehussa on kiellettyä. Suurina annoksina MPA aiheuttaa steriiliyttä, mutta sen ei tiedetä kuitenkaan aiheuttavan välitöntä vaaraa terveydelle. Toistaiseksi ei tiedetä, paljonko MPA-hormonia sisältävää sianlihaa on myyty Hollannissa tai viety ulkomaille.

Hollannista sianlihaa viedään erityisesti Saksaan, jossa ei ole vielä edes ehditty toipua toukokuisesta nitrofeenikohusta.

(MTV3-STT-TT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.