Mainos

Shell maksaa miljoonia ihmisoikeusrikkomusten uhreille

Öljyjätti Shell on sopinut tukun ihmisoikeussyytteitä. Yhtiötä syytettiin ihmisoikeusrikkomuksista Nigeriassa 1990-luvulla.

Syytteiden joukossa oli muun muassa osallisuus ympäristöaktivisti Ken Saro-Wiwan ja yhdeksän muun mielenosoittajan teloitukseen. Nigerian silloinen sotilashallitus hirtätti aktivistit marraskuussa 1995.

Protestoijat syyttivät öljy-yhtiötä ympäristön tuhoamisesta Niger-joen suistossa sekä Ogoni-heimon hyväksikäytöstä.

Yhtiö maksaa yhteensä 15,5 miljoonan dollarin korvaukset uhrien omaisille ja vääryyksistä kärsineelle Ogoni-heimolle. Asiasta kertoivat sekä Shellin että omaisten edustajat maanantaina. Syytteiden käsittelyn oli tarkoitus alkaa Yhdysvalloissa toukokuussa, mutta käsittely lykkääntyi.

Shell on johdonmukaisesti kiistänyt väitteet ihmisoikeusrikkomuksista.

- Olimme valmiita puhdistamaan yhtiön nimeä oikeudessa, mutta uskomme, että tämä oli oikea tapa kääntää huomio Ogoni-heimon tulevaisuuteen. Se on tärkeää alueen rauhan ja vakauden takia. Tällä eleellä haluamme myös tuoda esiin, että Ogoni-heimoon kuuluvat ovat joutuneet kärsimään, vaikka Shellillä ei osuutta asiaan ole ollutkaan, yhtiön johtoon kuuluva Malcolm Brinded tiivisti sopimuksen tultua julki.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.