Mainos

Seurakuntavaalit päättyivät

Luterilaisen kirkon seurakuntavaalien äänestysprosentti nousi prosenttiyksikön eli 14 prosenttiin tänään päättyneissä seurakuntavaaleissa. Äänestysprosentti kääntyi nousuun ensimmäisen kerran 20 vuoteen. Vastaava luku neljä vuotta sitten oli 13 prosenttia. Prosenttiyksikön nousu vastaa yli 35 000 äänestäjää.

Äänestysprosentti perustuu Kirkon tutkimuskeskuksen otantakyselyyn heti vaalihuoneistojen sulkeuduttua iltakuudelta. Tieto perustuu runsaan 50 erityyppisen seurakunnan otokseen. Seurakuntavaaleissa valittiin noin 12 000 luottamushenkilöä kirkkovaltuustoihin ja seurakuntaneuvostoihin vuosiksi 1999-2002. Kun nykyinen vaalijärjestelmä otettiin käyttöön vuonna 1970, äänensä antoi 19,8 prosenttia äänioikeutetuista. Sen jälkeen äänestysvilkkaus on hitaasti laskenut vaali vaalilta lukuun ottamatta vuotta 1978, jolloin tapahtui pieni nousu.

-Äänestysaktiivisuuden kasvussa näkyy se, että yleinen ilmapiiri on nyt kirkolle myönteinen. Luottamus kirkkoa kohtaan on laman jälkeen lisääntynyt. Ihmiset ovat alkaneet nähdä sen työn arvon, jota kirkko tekee, arvioi tutkija Kari Salonen Kirkon tutkimuskeskuksesta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.