Seurakuntavaaleissa annetuista äänistä taas moni hukkaan

Seurakuntavaaleissa annetuista äänistä joudutaan tämänhetkisten tietojen mukaan hylkäämään lähes 8300.

Ongelmia oli etenkin seurakuntayhtymien vaaleissa, joissa toisella lipulla äänestettiin edustajia seurakuntaneuvostoon ja toisella yhteiseen kirkkovaltuustoon.

Sen sijaan monissa itsenäisissä seurakunnissa hylättyjä ääniä ei ollut lainkaan.

Hylättyjen äänten määrä on silti selvästi pienempi kuin edellisissä seurakuntavaaleissa. Vuoden 2010 vaaleissa hylättiin yli 11000 ääntä.

”Onhan se iso vahinko”

Helsingin seurakuntayhtymän viestintäjohtaja Seppo Simola arvioi, että Helsingissä äänistä joudutaan hylkäämään seurakunnasta riippuen jopa 5-10 prosenttia.

– Aika paljon se on. Onhan se iso vahinko, että ihmiset vaivautuvat äänestämään, mutta eivät kuitenkaan saa sitä tahtoaan perille, Simola sanoo.

Simolan mukaan ongelma piilee juuri siinä, että samaan aikaan äänestetään kahdessa eri vaalissa.

– Valitaan sekä valtuusto että seurakuntaneuvosto samaan aikaan. Äänestäjiltä menevät numerot sekaisin, ja sitten on lapussa sellainen numero mitä listoilla ei ole.

1,7 prosenttia kaikista äänistä hylättiin

Seurakuntavaalien projektipäällikkö Mari Leppänen muistuttaa, että vaikka joissain seurakuntayhtymissä hylättyjä ääniä on paljon, kokonaisuudessaan prosentuaalinen määrä ei ole niin suuri.

Kaikista annetuista äänistä joudutaan Kirkkohallituksen tämänhetkisten tietojen mukaan hylkäämään noin 1,7 prosenttia.

Leppäsen mukaan sen eteen on tehty paljon töitä, että hylättyjä ääniä tulisi vähemmän. Esimerkiksi Vantaalla oli tänä vuonna kokeilu, jossa eri vaaleissa äänestettiin eri äänestyskopeissa.

Simola toivoo, että tulevaisuudessa järjestettäisiin vain yhdet vaalit.

– Henkilökohtainen mielipiteeni on, että meidän pitäisi päästä siihen, että meillä on vain yksi vaali. Sitten samat ihmiset valitsisivat, istuvatko he molemmissa elimissä vai pelkästään toisessa. Näin äänestäjille tehtäisiin asia vähän helpommaksi.

Simola ei usko, että hylättyjen äänten suuri määrä johtuu siitä, että seurakuntavaaleissa äänestäjät ovat usein iäkkäitä.

– Kyllä se on kaikille ihan yhtä vaikeaa, että en harrastaisi tässä nyt mitään ikärasismia. Vanhemmat ihmiset eivät ole tässä yhtään sen avuttomampia, Seppo Simola sanoo.

Seurakuntavaalien äänestysongelmista kertoivat ensin Turun Sanomat ja Savon Sanomat.


Lue myös:

    Uusimmat