Seta: Venäjä on vähemmistöjen painajainen

Muun muassa seksuaalivähemmistöjen asioita ajavan Setan mukaan tilanne Venäjällä menee jatkuvasti huonompaan suuntaan. Vähemmistöjen kokema väkivalta lisääntyy, eikä viranomaisilta saa apua.

– Venäjän tilanne ei ole koskaan ollut asenteiden suhteen kovin hyvällä tolalla, ja nyt ollaan koko ajan menossa huonompaan jamaan. Lakienkin osalta asiat ovat menneet viime vuosina huonoon suuntaan, sanoo Setan turvapaikkatyöryhmän vetäjä Outi Lepola.

Lepolan mukaan suomalaiset maahanmuuttoviranomaiset ovat hyvin kartalla Venäjän tilanteesta. Maahanmuuttoviraston maatietoraportissakin seksuaalivähemmistöjen asiat ovat hänen mukaansa ajan tasalla. Raportissa annettiin hyvin vakava kuva seksuaalivähemmistöjen tilanteesta Venäjällä.

– Venäjä on Suomessa ja EU:ssa haluttu nähdä oikeusvaltiona. Vaikka kaduilla olisi väkivaltaa, niin on haluttu väittää, että kuitenkin oman maan poliisi tai viimeistään oman maan tuomioistuin antaa suojaa. Tämä ei ihan selkeästi ole tilanne enää seksuaalivähemmistöjen osalta. Jopa lait ovat muuttuneet siihen suuntaan, että periaatteessakaan ei voisi kuvitella saavansa turvaa.

Suomen viranomaiset kartalla

Seta käy keskusteluja ja kouluttaa muun muassa maahanmuuttoviranomaisia seksuaalivähemmistöjen asioissa. Lepola arvelee, että viranomaiset ovatkin alkaneet kiinnittää enemmän huomiota esimerkiksi koulutukseen.

Vuonna 2012 Korkein hallinto-oikeus palautti hylkäävän turvapaikkapäätöksen takaisin maahanmuuttoviranomaisille. Kyseessä oli Lähi-idästä tulleen homomiehen hakemus, jossa hän ei voinut ilman hengenvaaraa olla avoimesti homoseksuaali omassa maassaan. 

– Ulkomaalaislakiin on myös selkeästi kirjattu, että seksuaaliseen suuntautumiseen kohdistuva vaino on turvapaikkaperuste. Eli lain osalta tässä ei ole mitään epäselvää.

Suomessakin edelleen asenneongelmia

Suomessa asiat ovat erittäin kaukana Venäjän tilanteesta. Mutta Lepola muistuttaa, että esimerkiksi homomiehillä on edelleen katuväkivallan vaara.

– Voi joutua hakatuksi homokapakan ulkopuolella.

Suomessa viranomaisiin voi kuitenkin luottaa. Meillä todella voi saada apua viranomaisilta.

– Jos menet poliisille kertomaan, että sinut on hakattu, se otetaan vakavasti ja viedään eteenpäin. Sanoisin, että järjestelmä toimii. Sitä ei tietysti voi koskaan tietää mitä yksittäinen ihminen tekee. Alueellisiakin eroja toki on, Lepola sanoo.

Suomeen ja Setaan tulee silloin tällöin yhteydenottoja ulkomailta. Mitään yhteistä nimittäjää ei Lepolan mukaan yhteydenotoista ole löydettävissä. Turvapaikkaa ei voi hakea ulkomailta käsin.

Suuntautuminen ei aina suurin ongelma

Outi Lepolan mukaan turvapaikanhakijan seksuaalinen suuntaus ei aina ole viranomaisten kannalta se kaikkein suurin ongelma.

– Suurempana ongelmana päätöksentekijän kannalta on ehkä se, että hakijat tulevat Venäjältä, kuin se, että he ovat homoseksuaaleja. Tiedetään, että vainotuille homoille täytyy antaa turvapaikka, mutta ehkä Venäjän suhteen koko EU:ssa on edelleen tilanne, että ollaan niukoilla linjoilla turvapaikkojen myöntämisen suhteen. Ei haluta ilmeisesti kannustaa ketään turvapaikanhakuun Venäjältä.

Lepola sanoo, että tulevaisuudessakaan venäläisen tunnelin päässä ei näy, varsinkaan seksuaalivähemmistöjen kohdalla, minkäänlaista valoa. Seksuaalivähemmistöjen asioihin siellä tulisi suhtautua erittäin vakavasti.

 

Lue myös:

    Uusimmat