Sermi erottaa huumeliigan pomoiksi syytetyt Niko Ranta-ahon ja "Nacci" Tranbergin toisistaan oikeudessa – ratkaisu ihmetytti salissa: "Miksi täällä tarvitaan sermejä?"

0:31
Näin liikemies Niko Ranta-ahon asianajaja kuvailee Ranta-ahon ja Janne "Nacci" Tranbergin välejä.

Suomen rikoshistorian suurimman huumevyyhdin käsittely on tänä aamuna jatkunut Helsingin käräjäoikeudessa. Iltapäivällä salissa virisi keskustelu sermistä, joka estää syytettyjä näkemästä toisiaan.

Juttua käsitellään turvasalissa, jossa kuvaaminen on kielletty. Media pääsi tänään ensimmäistä kertaa saliin. Aiemmin toimittajat ja yleisö ovat seuranneet oikeudenkäyntiä videoyhteyden välityksellä toisesta salista.

Tänään ääneen pääsevät molemmat huumeliigan pääsyytetyt eli liikemies Niko Ranta-aho ja Janne "Nacci" Tranberg. Turvasalissa on sermi, joka estää ainakin pääsyytettyjä näkemästä toisiaan.

Ranta-aho ja Tranberg on asetettu istumaan täysin vastakkaisille laidoille saliin kauas toisistaan, kertoo oikeudenkäyntiä seuraava MTV:n rikostoimittaja Tiia Palmén.

Iltapäivällä sermistä virisi keskustelua salissa. Yhden syytetyn avustaja pyysi oikeutta poistamaan sermin turvasalin keskeltä pois.

– Se vaikeuttaa asian hahmottamista, kun ei näe kaikkia syytettyjä eikä hahmota kuka puhuu. Miksi täällä tarvitaan sermejä? avustaja kysyi.

Oikeuden puheenjohtaja ei vastannut miehen kysymykseen.

– Ne sermit nyt tarvitaan ja ne pysyvät, näin on haluttu, puheenjohtaja vastasi avaamatta sen enempää syitä sermille.

Espanja yhdistää

MTV Uutiset kysyi Ranta-ahon asianajalta Hannu Kaitaluomalta, minkälainen suhde pääsyytetyillä on toisiinsa. Syytteiden mukaan kaksikko johti Espanjasta käsin Suomen rikoshistorian tähänastisesti suurinta huumeliigaa.

– Kyllä he kavereita ovat. En osaa tarkalleen sanoa, kauanko he ovat tunteneet, mutta vuosia, asianajaja sanoo MTV:lle.

Yllä olevalla videolla Kaitaluoma kertoo näkemyksestään tarkemmin. Kaitaluoman mielestä mistään rikollisesta toiminnasta miesten välillä ei ole kyse.

Syyttäjän näkemykset eroavat tästä radikaalisti. Pääsyytetyille haetaan 13 vuoden maksimirangaistusta etupäässä törkeistä huumerikoksista. Kumpikin on kiistänyt syytteet.

Asianajajan mukaan miehet ovat ilmeisesti tutustuneet toisiinsa Espanjassa. Niko Ranta-aho asui Espanjanssa ja samassa maassa Janne Tranberg oleskeli etsintäkuulutusta pakoillessaan.

Ranta-aho pidätettiin heinäkuussa ja Tranberg jäi kiinni lokakuussa.

Jyrkkä yhteydenpitokielto

Ranta-aho ja hänen asianajajansa ovat voimakkaasti kritisoineet ankaraa yhteydenpitokieltoa, jossa Ranta-aho on ollut pidätyksestään saakka.

Ranta-ahon ainoat kontaktit ulkomaailmaan ovat asianajaja ja omat vanhemmat, joita hän saa tavata harvakseltaan ja valvotusti. Tyttöystävänsä Sofia Belórfin kanssa Ranta-aho ei ole saanut puhua kesän jälkeen lainkaan.

Myöskään Tranbergin kanssa Ranta-aho ei ole saanut olla tekemissä.

​​​​​​​

3:14

Yksi video näyttää, kuinka Katiska-huumeliiga muodostuu

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.