Niko Ranta-aho kärvistelee poliisivankilassa tiukassa eristyksessä – ei ole saanut puhua Sofia Belórfille kertaakaan kesän jälkeen

Katiska-vyyhdin puinti jatkuu Helsingin käräjäoikeudessa – Niko Ranta-ahon asianajaja kommentoi huumeoikeudenkäyntiä 5:36
Niko Ranta-ahon asianajaja paljasti MTV Uutisille, millaisissa oloissa hänen päämiehensä on poliisivankilassa.

Suomen rikoshistorian suurimman, niin sanotun Katiska-huumevyyhdin käsittely on tänä aamuna jatkunut Helsingin käräjäoikeudessa. MTV Uutiset seuraa oikeudenkäyntiä paikan päällä.

Toisen pääsyytetyn, liikemies Niko Ranta-ahon asianajaja Hannu Kaitaluoma kertoo MTV Uutisille päämiehensä voinnista ja tiukasta yhteydenpitokiellosta, jossa Ranta-aho on ollut heinäkuisesta pidätyksestään saakka.

Katso videolta ylhäältä koko asianajajan haastattelu, missä hän kertoo päämiehensä oloista eristyksissä.

Vangittuna poliisivankilassa

Ranta-aho on tällä hetkellä Helsingissä Pasilan poliisivankilassa. Olot siellä ovat hieman heikommat kuin esimerkiksi Vantaan vankilassa, joka on tutkintavankila.

– Niko Ranta-aho on voinut jopa hämmästyttävän hyvin, asianajaja Kaitaluoma kertoo MTV:lle.

Hän on avustanut uransa aikana useita vangittuja henkilöitä, ja raskaat huumesyytteet saanut Ranta-aho voi hänen näkemyksensä mukaan verrattaen jopa poikkeuksellisen hyvin – tiukoista eristysoloista huolimatta.

Vankeus on liikemiehelle täysin uusi asia, mutta hän on selvinnyt siitä yllättävän hyvin.

Kaitaluoma on yrittänyt purkaa päämiehensä yhteydenpitokieltoa sinnikkäästi. Myös Ranta-aho on ilmaissut tuohtumuksensa asiasta oikeudenkäynnin yhteydessä.

Ranta-aho ei ole kesän jälkeen saanut pitää yhteyttä kertaakaan tyttöystäväänsä Sofia Belórfiin. Pariskunta ei siis ole keskustellut yli puoleen vuoteen. Oikeudessa he vaihtoivat tänään lämpimiä katseita ja vilkuttivat toisilleen.

Vanhempien tapaamiset valvotusti

Tamperelaislähtöinen liikemies saa tavata poliisivankilassa ainoastaan omia vanhempiaan, ja heitäkin vain valvotusti. Asianajajan mukaan tapaamisia on ollut "harvakseltaan".

Pojan huumekauppavyyhti tuli vanhemmille yllätyksenä, joten asianajajan mukaan vanhemmat "ovat suhtautuneet syytteisiin huolestuneesti".

Heinäkuisen pidätyksen jälkeen Ranta-aho sai aluksi tavata myös muuta perhepiiriään, kuten siskoaan. Myöhemmin myös siskokin joutui rahanpesusyytteisiin samassa vyyhdissä.

Sen jälkeen nämäkin tapaamiset kiellettiin.

Oikeussalissa sisko istuu veljensä kanssa samassa penkkirivissä. Heidän välissään istuu vain asianajajat, mutta sisarukset eivät ole puhuneet sanaakaan keskenään.

Kaitaluoman mukaan Ranta-aho ei saa myöskään olla tekemisissä muiden poliisivankilassa olevien vankien kanssa.

– Olemme monesti purnanneet tästä oikeudessa ja halunneet lieventää yhteydenpitokieltoa. Oikeus on katsonut, että se täytyy pitää voimassa. Meistä se on kohtuutonta, että rajoitukset ovat olleet yli puoli vuotta voimassa. Tuntuu jo hätävarjelun liioittelulta sellainen, Kaitaluoma perustelee.

Kuka operoi Cobra-nimen takana?

Syyttäjä väittää Ranta-ahon olleen Cobra-nimimerkki, joka on eri viestintätapoja käyttäen ohjeistanut Suomessa olevia henkilöitä huumekaupan pyörityksessä.

Kaitaluoman mukaan kyseessä on tulkinnanvarainen asia. Ranta-aho on kiistänyt kaikki syytteet. Oikeudenkäynti kestää vielä useita kuukausia.

– Nythän on vasta päästy alkuun, ja tätä jatketaan kesäkuun loppuun saakka. Hiljalleen päästään sisään siihen, miten tämä etenee, asianajaja sanoo.

Tänään oikeudessa ääneen pääsee Ranta-ahon lisäksi toinen jutun pääsyytetty eli ex-jengipomo Janne "Nacci" Tranberg. Kummallekin haetaan 13 vuoden maksimirangaistuksia.

Miehiä syytetään muun muassa törkeistä huume- ja dopingrikoksista.

Lue myös:

    Uusimmat