Kuulumiset kaltereiden takaa: Näin kuluvat Niko Ranta-ahon päivät eristyksissä – asianajaja: "Ihan hyvin hän voi"

7:34
Miten Katiska-vyyhdin pääsyytetyt Ranta-aho ja Tranberg eroavat? Asianajaja kertoo – katso koko haastattelu yltä!

Suuren Katiska-huumevyyhdin toinen pääsyytetty, liikemies Niko Ranta-aho on ollut tutkintavankeudessa nyt noin 8 kuukautta. Hänen asianajajansa Hannu Kaitaluoma kertoo Rikospaikka-ohjelmassa, miten aika kaltereiden takana on sujunut.

Pasilan poliisivankilassa istuva Ranta-aho on ollut tutkintavankeudessa pitkään, viime heinäkuusta saakka. Vapauden menettämisen lisäksi vankeudessa vietetty aika on tarkoittanut muun muassa eristystä avopuoliso, fitnessmalli Sofia Belórfista, joka on myös syytettynä samassa rikosvyyhdissä.

Olosuhteet eivät kuitenkaan ole ajaneet miestä masennukseen, vakuuttaa asianajaja Hannu Kaitaluoma. Hän avustaa Ranta-ahoa Katiska-vyyhdin oikeudenkäynnissä. 

– Kyllä hänen vointinsa on ollut koko ajan samanlainen. Ei ole mitään masennuskautta ollut. Ihan hyvin hän voi, Kaitaluoma sanoi Rikospaikka-ohjelmassa keskiviikkona. 

Kaitaluoman mukaan Ranta-aho on viettänyt päiviään sellissä etenkin Katiska-vyyhdin asiakirjoihin tutustumalla. 

– Päivittäisrutiinit, niin kyllä hän on aika ahkerasti jutun papereita siellä lukenut. 

Kuka on Cobra?

Syytteiden mukaan Ranta-aho johti yhdessä entisen Cannonball-pomo Janne ”Nacci” Tranbergin kanssa suurta huumeiden salakuljetusorganisaatio, joka junaili Suomeen massiivisen määrän huumeita ja muita laittomia aineita, muun muassa 17 kiloa kokaiinia ja yli 200 kiloa amfetamiinia.

Ranta-aho otettiin tapaukseen liittyen kiinni viime kesänä ja vangittiin rikoksista epäiltyinä heinäkuun aikana. Asiaa on puitu Helsingin käräjäoikeudessa alkuvuoden aikana. Syyttäjät vaativat sekä Ranta-aholle että Tranbergille 13 vuoden maksimirangaistusta muun muassa törkeistä huumausainerikoksista ja törkeistä dopingrikoksista. Kumpikin on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin.

Ranta-ahon puolustus pyrkii osoittamaan oikeudelle, että Ranta-aho ei ole nimimerkkiä ”Cobra” käyttänyt henkilö, joka on johtanut ja ohjaillut huumeorganisaation toimintaa Suomessa. 

Oikeudessa Ranta-ahoa vastaan puhuvat kuitenkin muun muassa eräiden tapaukseen liittyvien henkilöiden poliisikuulusteluissa kertomat asiat. 

– Tietyt vastaajat väittävät, että Ranta-aho on nimen omaan tämä Cobra, joka on heitä ohjeistanut. Oikeudenkäynnissä keskitytään siihen, miten kertomukset ovat syntyneet ja miten luotettavina niitä voidaan pitää, Kaitaluoma selittää.

Koronavirus aiheuttaa poikkeustoimia oikeudessa

Näillä näkymin oikeudenkäynti jatkuu suunnitellussa aikataulussa, vaikka oikeudet eri puolilla ovat tehneet poikkeusjärjestelyjä koronaviruksen aiheuttaman vaaran takia. Kaitaluoman mukaan käräjäoikeus teki päätöksen omatoimisesti.

– Tässä oli avustajien kesken vähän ajatustenvaihtoa, että mitenköhän tässä käy. Oikeus sitten päätti asian sen enempiä kyselemättä. 

Nopeasti levinnyt virus on kuitenkin johtanut joihinkin poikkeustoimiin myös Katiska-vyyhdin tiimoilta. 

– Eräs avustaja pantiin istunnossa niin sanottuun ”pelkääjän koppiin”, eli lasin taakse, hoitamaan tätä prosessia. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.