Ranta-aho halusi tavata Belórfia, oikeus tyrmäsi pyynnön – näin Suomen suurimman huumeoikeudenkäynnin käsittely on edennyt

Näin Sofia Belórf kiirehti oikeudenkäyntiin – näin hän kommentoi MTV Uutisille 3:47
Video: Näin Sofia Belórf kiirehti oikeudenkäyntiin. MTV Uutiset sai ainoana mediana kommentit Belórfin odotuksista oikeudenkäynnin suhteen.

MTV Uutiset seuraa Suomen suurimmaksikin kutsutun huumeoikeudenkäynnin kulkua Helsingin käräjäoikeudessa paikan päällä. Tässä artikkelissa kerromme oikeustalon tapahtumista hetki hetkeltä.

Oikeussalissa tänään kuultavat syytteet liittyvät tavalla tai toisella liikemies Niko Ranta-ahon ja ex-Cannonball Janne ”Nacci” Tranbergin johtamaksi epäiltyyn huumeiden salakuljetusorganisaatioon. Miesten uskotaan junailleen Suomeen suuria määriä laittomia aineita.

Kello 17.19 Muusikko Samu Haber saa syytteen huumausainerikoksesta 6.-7.7.2019 Turussa.

Syytteen mukaan Haber on pitänyt hallussa ja käyttänyt 5 grammaa kokaiinia, jotka hän oli hankkinut ravintola Samppalinnassa.

Tätä juttua ei käsitellä nyt, vaan Haber velvoitetaan tulemaan uudestaan oikeuteen. Päivämäärä jää auki.

– Tämä on tältä päivältä tässä, puheenjohtaja toteaa ja käsittely päättyy.

Kello 16.50 Jutussa luettiin vielä uusia syytteitä Janne "Nacci" Tranbergin vanhalle ystävälle. Hän sai syytteen rahanpesusta. 

Mies oli syytteen mukaan lunastanut Tranbergin panttaamat 80 000 euron korut ja kellot panttilainaamosta.

Syytteen mukaan mies oli maksanut panttina olleen yli 20 000 euron lunastusmaksun. Tranberg puolestaan maksoi miehelle 27 000 euroa.

Mies sai syytteen myös huumejutussa. Syytteen mukaan tämä oli edistänyt Tranbergin ja toisen miehen huumekauppaa, kun hän oli antanut Kirvuntiellä sijaitsevan varaston vuokralle. Siellä oli säilytetty ja pakattu runsaasti huumaavia lääkkeitä.

Kello 16.38 Ranta-aho ei saanut läpi vaatimustaan siitä, että yhteydenpidon rajoituksia olisi höllennetty.

Hän olisi halunnut tavata avopuolisoaan Sofia Belórfia, mutta oikeus ei suostunut.

Ranta-aho ja Belórf näkivät tänään oikeussalissa ensimmäistä kertaa sitten heinäkuun, kun Ranta-aho otettiin kiinni huumerikosjuttuun liittyen. Lähietäisyydelle pariskunta ei kuitenkaan päässyt.

Tranberg ja muut päätekijöiksi epäillyt pystyvät vangittuina.

Kello 16.12 Huumausainerikoksesta syytetty Samu Haber on saapunut Helsingin käräjäoikeuteen reilut puoli tuntia sitten. 

– Eihän tämä se riemastuttavin torstaipäivä ole, mutta hienoa että saadaan keissi auki, asiakirjat julkisiksi ja homma lähtee etenemään. Saa huhuilta katkaistua siivet ja selviää, mihin olen syyllistynyt ja mihin en, Haber kommentoi MTV Uutisille.

Kello 14.53 Niko Ranta-aho sai syytteen 20.-23. kesäkuuta 2019 tapahtuneesta pahoinpitelystä.

Syyttäjän mukaan mies töni ja löi useita kertoja ulkomailla Sofia Belórfia. Nainen sai iskuista verenpurkaumia olkapäähänsä.

Kello 14.14 Syytteen mukaan Niko Ranta-aho vei muutaman tutun kanssa 10 grammaa kokaiinia Turkuun nuuskapurkissa heinäkuussa 2019.

Huumetta jatkettiin niin, että sitä oli 20 grammaa ja käytettiin juhlien yhteydessä. Kokaiinia kätkettiin teepusseihin ja vietiin Ruisrockiin.

Syytteen mukaan teepussit olivat jossain välissä myös Sofia Belórfin hallussa. Huumetta oli tarjottu ja myyty tutuille.

Kello 13.53 Sofia Belórfia syytetään rahanpesusta.

Syytteen mukaan hän vei 18. maaliskuuta 2019 Suomesta 8 000-10 000 euroa rahaa Espanjaan.

Syyttäjien mukaan nainen tiesi rahan olevan rikollista alkuperää.

Kello 13.53 Helvetin enkeleiden johtohenkilönä pidetty mies sai syytteen törkeästä huumerikoksesta.

Syytteen mukaan mies oli yrittänyt ostaa Niko Ranta-ahon huumeita 210 000 eurolla maalis-huhtikuussa vuonna 2019.

Mies ei saanut huumeita, kun poliisi ehti takavarikoida mökiltä 32 kiloa hasista ja 2,5 kiloa kokaiinia.

Toisen syytteen mukaan mies sai heinäkuussa 2 kiloa kokaiinia, josta vajaat 300 grammaa takavarikoitiin Helvetin enkeleiden kerhotilasta.

Kello 13.45 Suuren huumejutun käsittely turvasalissa oikeustalon kellarissa jatkuu.

Parisenkymmentä syytettä on vielä tältä päivältä lukematta. Aamupäivällä luettiin 96 syytettä. Nyt jatketaan numerosta 97, joka liittyy vuoteen 2019. Tapahtumapaikkoina ovat Karkkila ja Vantaa.

Syytettynä on mies, jonka uskotaan toimineen Ranta-ahon ja Tranbergin alaisuudessa.

Miehen syytetään olleen mukana muun muassa 100 amfetamiinikilon, 4 kokaiinikilon, 12 MDMA-kilon siirtelyssä.

Huumeet toimitettiin mökille Karkkilassa, missä ne pakattiin ja siirrettiin maastokätköihin. Aiemmin Ranta-aholle ja Tranbergille on luettu syyte samoihin huumeisiin liittyen. 

Kello 13.14 Janne "Nacci" Tranbergin asianajaja Jaakko Tuutti kertoo MTV Uutisille, että Tranberg suhtautuu alkaneeseen oikeudenkäyntiin ”mielenkiinnolla”.

– Tämähän on sikäli mielenkiintoinen tilanne, kun häntä kuulusteltiin esitutkinnassa peräti 36 minuutin ajan. Näin ollen hänelle on ollut kovasti epäselvää, mistä häntä edes epäillään. Vastaus on sikäli täysin sama kuin vangitsemisoikeudenkäynnissä kerroin, eli hän suhtautuu tähän mielenkiinnolla.

Tuutin mukaan Tranberg tulee kiistämään kaikki 24. syytekohtaa, jotka häneen kohdistuvat. 

Kello 12.20 Oikeudessa pidetään nyt lounastuntia. 

Liikemies Niko Ranta-ahon puolustusasianajaja Hannu Kaitaluoma kertoo, että Ranta-aho kiistää kaiken osallisuutensa mihinkään syytteissä kuvattuun huumausaineisiin liittyvään toimintaan.

– Kyllä hän tulee ne kiistämään kaikki syytteet, hän tulee antamaan asiassa omat selvityksensä. 

Ranta-ahon suhdetta Janne "Nacci" Tranbergiin Kaitaluoma kuvaa kaverilliseksi.

– He ovat olleet kavereita keskenään, ei siinä ole mitään kiistämistä. Hän ei kuitenkaan ole osallistunut syytteessä kuvattuihin tekoihin. 

Kaitaluoma kertoi, että Ranta-aho pääsi tänään näkemään avopuolisoaan Sofia Belórfia ensimmäistä kertaa sitten heinäkuun puolivälin. Pariskunta ei päässyt oikeussalissa kuitenkaan kosketusetäisyydelle. 

Myös Belórf on tapaukseen liittyen syytettynä rahanpesurikoksista ja huumausainerikoksesta.

Suomen suurin huumeoikeudenkäynti keskeytyy hetkeksi – MTV kertoo tauon aikana, missä mennään 11:29
Videolla äänessä erikoissyyttäjä sekä Ranta-ahon asianajaja.

Kello 12.01 Toinen suurin piirtein saman suuruisia ainemääriä koskeva syyte Tranbergille ja Ranta-aholle on syyte numero 96, jossa kyse on Karkkilan maastokätköstä.

Tämänkin syytteen kohdalla puhutaan todella suurista määristä huumausaineita. 

Kello 11.50 Tampereen haaran pääsyyte on numero 88: Sen mukaan Tranberg ja Ranta-aho ovat hankkineet huumeita maastokätköön Karkkilaan, josta niitä on myyty eteenpäin.

Aineita on syytteen mukaan ollut seuraavasti: 5 kg kokaiinia, 100 kg amfetamiinia, 12 kg MDMA:ta, 30 000 tablettia ekstaasia, 9000 lsd-lappua, 1 kg kristallia, eli metamfetamiinia sekä muutama kymmenen kiloa kannabista.

Kello 11.40 Salissa ollaan syytteessä 76. Se liittyy niin sanottuun Tampereen haaraan, jonka tutkinta alkoi 2018. Se nivoutui yhteen toisen 2019 alkaneen tutkinnan kanssa, jossa aineita myyty netissä. Molemmissa pääepäillyt Tranberg ja Ranta-aho.

Kaikkiaan Suomeen epäillään salakuljetetun mm. yli 200 kg amfetamiinia, 15 kg kokaiinia, yli 100 000 ekstaasitabletteja, kaksi kg kristallia, yli 30 kg MDMA:ta, yli 20 000 LSD lappua, noin 2 milj. lääkepilleriä ja 60 kg hasista.

Syytteiden mukaan huumeliigalla oli myyntivarasto mm. Helsingissä Vironkadun ja Snellmaninkadun kulmassa. Sieltä postitettiin huumeita puhelimeen tulleiden tilausten mukaan. Syyttäjien mukaan puhelin linkkautuu Janne Tranbergiin. Huumepussit oli värikoodattu valmiiksi. Tilassa oli myös valvontakamera. Myös Mäkelänkadulla oli myyntivarasto.

Kello 10.41 Toistaiseksi useat syytteet ovat keskittyneet lääkkeisiin, doping-aineisiin ja huumeisiin ns. Tampereen haarassa. Syytteistä on selvinnyt, että useimmat laittomat lähetykset suuressa huumejutussa ovat tulleet Suomeen rekoilla pääkaupunkiseudun rahtiterminaalin kautta.

Tässä haarassa huumeet, lääkkeet ja dopingaineet päätyivät rahtiterminaalista Tampereelle Erkkilänkatu 11:ssa sijaitsevaan varastoon, josta niitä myytiin eteenpäin, syyttäjät toteavat useassa syytteessä. Kokonaisuutena voi todeta, että syytteet tiivistetty ja pilkottu osiin. Kokonaisuutta ei on toistaiseksi vaikea hahmottaa. Syytteitä luettu nyt 43.

Lähes poikkeuksetta syyttäjät toteavat, että teot on tehty suunnitelmallisesti ja osana järjestäyneen rikollisryhmän toimintaa

Huumeita, lääkkeitä tai rahaa on liikuteltu muun muassa Helsingin Tervasaaressa ja Malmin hautausmaalla, Tampereella Pyynikin näkötornilla, Vantaalla Silvolan Vetokannaksen parkkipaikalla sekä Karkkilassa. Yksi tapa oli se, että auton ikkuna jätettiin raolleen ja rahan tuoja pudotti rahat siitä.

Kello 10.37 

Syyttäjien mukaan Tranbergin ja Ranta-ahon vyyhdissä kyse järjestäytyneen rikollisryhmän toiminnasta.

MTV Uutisten tietojen mukaan muun muassa Ranta-ahon arvokas Rolex-kello on tutkinnassa nostettu esimerkiksi, kun poliisi selvitti liikemiehen varallisuutta ja arvioitua rikoshyötyä.

Yllä kuva, jossa Ranta-aho poseeraa Rolex-kädessään.

Kello 9.48 Ison huumejutun käsittely alkoi Helsingin käräjäoikeudessa doping-syytteiden lukemisella. Kyse on aineiden salakuljetusta ja myymisestä Suomessa.

Huumesyytteisiin päästää myöhemmin. Kaikkiaan syytteiden luku kestää kolme päivää.

Juttua istutaan Helsingin käräjäoikeuden turvasalissa. Ikkunaton isohko oikeussali sijaitsee käräjäoikeuden kellarissa, eikä siinä ole ikkunoita. Se oikeustalon suurin sali.

Tiedotusvälineet ja muu yleisö – noin neljäkymmentä henkeä – seuraavat juttua toisessa salissa, koska turvasali täyttyi vastaajista ja heidän avustajistaan.

Salissa 210 näkyy iso videoskriini, jonka kuva on lukittu turvasalin tuomari- ja syyttäjäpöytään. 

Kello 9.22 Oikeudenkäynnin on määrä alkaa aivan näillä hetkillä.

Kello 9.01 Sofia Belórf kommentoi MTV Uutisille lyhyesti, että odottaa oikeudenkäyntiä toiveikkain mielin ja että tuleva istunto jännittää hieman. Hän ei kuitenkaan muuten kommentoinut syytteitä ja vaikeni toimittajien saartaessa hänet oikeustalon hissien edustalla.

Sofia Belórf saapui huumeoikeudenkäyntiin:"Jännittää nähdä Niko" 2:35
Sofia Belórfin kommentit MTV Uutisille yllä kokonaisuudessaan.

Kello 9.00 Sofia Belórf on saapunut Helsingin käräjäoikeuteen. 

Kello 8.45 Oikeudenkäynti käydään turvasalissa, jonne toimittajilla tai muulla yleisöllä ei tänään ole pääsyä. Yleisölle on järjestetty mahdollisuus seurata oikeuden istuntoa videoikeuden välityksellä toisessa salissa. 

MTV Uutisten tietojen mukaan turvasaliin on järjestetty tänään sermejä, jotta jutun vastaajat eivät pysty viestimään toisilleen. 

Kello 8.43 Oikeustalolla odotellaan tällä hetkellä saapuviksi jutun vastaajia, jotka eivät ole tällä hetkellä vangittuina.

Kello 8.39 Erikoissyyttäjä Heli Vesaaja arvioi MTV Uutisten haastattelussa, että oikeussalissa luetaan tänään syytteet jutun pääsyytteiden osalta. Syytteiden luvun on määrä jatkua ensi viikon tiistaina ja torstaina. 

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, etteivät jutun 54 vastaajaa pääse tänään tai mahdollisesti vielä ensi viikollakaan oikeussalissa ääneen. Istuntopäivät kuluvat siis siihen, että syyttäjä kertoo yksityiskohtaisesti, mistä ketäkin epäillään.

Vesaajan mukaan yllätykset ovat oikeussalissa mahdollisia, sillä kyse on huumausainerikosjutusta. Hän kuvailee tapausta poikkeukselliseksi huumausainejutuksi, sillä kaikki vastaajat ovat suomalaisia.

MTV Suomen suurimmassa huumerikosoikeudenkäynnissä – erikoissyyttäjä haastattelussa 3:05
Voit katsoa syyttäjän koko haastattelun tästä.

Kello 8.26 Suora lähetys on alkanut.

Kello 8.22 MTV Uutiset Liven suora lähetys Helsingin käräjäoikeudesta on määrä alkaa kello 8.30. Tässä jutussa seuraamme oikeustalon tapahtumia hetki hetkeltä. Artikkeli päivittyy jatkuvasti.

Lue myös:

    Uusimmat