Mainos

Sementtipula uhkaa rakennusalaa

Rakennusalan kuuma suhdanne on johtanut pahimpaan sementtipulaan yli 30 vuoteen. Suomen ainoa sementinvalmistaja on ryhtynyt säännöstelemään toimituksia suurille asiakkailleen.

Suomen ainoat sementtitehtaat Paraisilla ja Lappeenrannassa ovat kovilla, kun kuumana käyvä rakennusala nielee kaiken sementin.

- Tuotamme maksimaalisen määrän sementtiä, uunit pyörivät yötä päivää. Lappeenrannassa otimme keväällä käyttöön uuden sementtiuunin ja se osaltaan kyllä helpottanut tätä tilannetta, Finnsementin markkinointijohtaja Pauli Haapakoski kertoo.

Sementtipula on niin paha, että Finnsementti joutuu säännöstelemään toimituksia suurille asiakkailleen. Betonirakentaja Parma on toistaiseksi selvinnyt lyhyillä tuotantoseisokeilla, mutta kokenut rakennusmies on sementtipulasta ihmeissään: vastaavaa on koettu viimeksi 70-luvulla.

- Ei minun työhistoriassani, että raaka-aineesta, näinkin tärkeästä raaka-aineesta olisi pula. Kyllä tämä on ensimmäinen ja toivottavasti viimeinen kerta, Parman toimitusjohtaja Jarmo Murtonen kertoo.

- Meillähän on selvästi ollut tehdaskohtaisia häiriöitä, mutta ne häiriöt ovat olleet kohtuullisen pieniä. Ne ovat olleet mittaluokaltaan yhden, kahden päivän mittaisia. Ja jos alueellisesti katsotaan, Pohjois-Suomi on ollut suurimmissa vaikeuksissa, Betonikeskuksen toimitusjohtaja Olli Hämäläinen kertoo.

Teollisuus- ja varastorakentaminen on kovimmassa kasvussa. Sementtiä uppoaa myös väylähankkeisiin, Vuosaaren satamaan ja Pohjois-Suomen kaivoksiin.

- Mutta saman aikaisesti myös Venäjällä, Baltiassa, Keski-Euroopassa on voimakasta rakentamista ja se on tarkoittanut sitä, että Suomeen ei ole saatu tuontisementtiä samalla lailla kuin aikaisempina vuosina on saatu, Murtonen kertoo.

Sementinvalmistaja noituu rakennusalan ennusteita, jotka menivät pieleen.

- Rakennusalan ennusteet viime syksynä toivovat esiin, että sementin kysyntä hivenen laskee tänä vuonna. Toisin kävi, meidän kysyntä kasvoi noin 20 prosenttia, Haapakoski kertoo.

Sementtipula on pahimmillaan lokakuussa, kun rakentajat yrittävät saada valunsa valmiiksi ennen talvea.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.