Selvitys: Mykkäkoulu kannattaa sittenkin

Tutkijat ovat selvitelleet, kannattaako mykkäkoulu.

Mykkäkoulun pitäminen kuulostaa lapselliselta toimintatavalta, mutta se saattaakin olla toimiva keino riitatilanteessa ainakin silloin, kun kyseessä ei ole pitkäaikainen ihmissuhde.

New Yorkin yliopiston selvitykseen osallistui 118 opiskelijaa. Osalle opiskelijoista annettiin ohjeeksi joko puhua tai olla puhumatta toisen koehenkilön kanssa. Toinen koehenkilö puolestaan sai ohjeeksi käyttäytyä joko rennosti ja ystävällisesti tai törkeästi ja ylimielisesti.

Neljän minuutin kokeen jälkeen osallistujat tekivät vielä toisen, muun muassa itsekuria mittaavan testin.

Selvityksessä havaittiin, että epämiellyttävän henkilön huomiotta jättäneet testihenkilöt onnistuivat tehtävässä paremmin. Myös ne, joiden puhekumppani oli miellyttävä, onnistuivat paremmin kuin ne, joiden oli pakko puhua inhottavan koehenkilön kanssa tai olla hiljaa mukavan ihmisen seurassa.

Mykkäkoululla vältetään konflikti

Selvityksen mukaan puheyhteyden katkaisemisesta epämiellyttävään henkilöön on hyötyä. Näin vältetään konfliktitilanne, eikä epämiellyttävä henkilö vie henkisiä voimavaroja. mykkäkoulu on myös yksinkertaisempi toimintatapa kuin monimutkaisen, räjähdysherkän keskustelun aloittaminen.

Psykologian näkökulmasta katseltuna mykkäkoulua voi pitää negatiivisena toimintatapana ja manipulointina sekä passiivisena torjunnan muotona. Selvityksen mukaan hiljaa pysyminen voi kuitenkin olla paras toimintatapa, mikäli halutaan vältellä kontaktia epämiellyttävään henkilöön.

Mykkäkoulun tarkoitus ei aina ole vahingoittaa toista ihmistä, vaan se voi olla tapa säästää energiaa. Ennen hiljaisuuskuurin aloittamista oman puolison kanssa tulee ottaa huomioon, että selvityksessä havainnoitiin vain lyhytaikaista mykkäkoulua sellaisen henkilön kanssa, johon mököttäjällä ei ollut läheistä suhdetta. Pidempään suhteeseen mykkäkoululla voi olla negatiivisempia vaikutuksia.

Selvitys julkaistiin Journal of Social and Personal Relationships -lehdessä.


Lue myös:


AVA/Maria Aarnio

Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja