Mainos

Seksirikolliset halutaan hoitoon

Seksuaalirikoksiin syyllistyneitä aiotaan ohjata hoitoon. Oikeusministeri Kari Häkämies (kok.) kertoo, etteivät rikoslain keinot auta kaikkia, joten ministeriössä ryhdytään kehittämään erityisiä vankeinhoidon ohjelmia erityisesti seksuaalirikosten uusimisriskin vähentämiseksi. Hoitotyö alkanee jo ensi kuussa.

Häkämies sanoo, että hoito ei ole pelkkää lääketiedettä, tässä tarvitaan myös oikeusviranomaisten ja sosiaaliviranomaisten yhteistyötä. Useissa maissa on seksuaalirikollisiin sovellettu omia toimintaohjelmia. Rohkaisevia tuloksia on saatu mm. Kanadasta, jossa ensimmäisenä maailmassa aloitettiin nämä ohjelmat.

Oikeusministeri Häkämies puhui hoitoon ohjaamisesta seminaarissa, jossa käsiteltiin pornografia- ja seksuaalirikoksia koskevia uudistuksia. Eduskunta saa vielä tämän vuoden puolella lakiesityksen käsiteltäväkseen.

Kieli keskellä suuta

Julkisuudessa on keskusteltu milloin mistäkin seksuaalirikoksen muodosta tai yksittäisestä teosta. Kohua on noussut siitä ovatko tällaiset teot asianomistajarikoksia vai virallisen syytteen alaisia.

Häkämies ymmärtää, miten tulenarasta aiheesta on kysymys ja yrittää muotoilla sanansa tarkasti: Kaikkia seksuaalirikoksia, mukaan lukien lasten seksuaalista hyväksikäyttöä ollaan tulevaisuudessa siirtämässä virallisen syytteen alaisiksi, mutta uhrilla tai muilla asianomistajilla tulee olla joissakin tapauksissa oikeus vaikuttaa syytteen nostamiseen.
-Mikäli asianomistaja pyytää vakaasta harkinnasta, voidaan asia jättää silleen. Syyttäjän tulee myös ottaa huomioon esimerkiksi lapsen kehitysaste ja hänen oman tahtonsa. Luopuminen tehdään lapsen edusta lähtien.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.