Seiska: Pekka Haaviston koronalle altistuneet nuoret jatkoivat juhlia vihreiden puoluefestareilla aamuun asti – IS tavoitti puoluesihteerin: Yksi nuori ei toiminut ohjeiden mukaan

Vihreät vaihtoi ministereitä, uutena hallitukseen nousi Emma Kari 2:10
Katso myös: Vihreät vaihtoi viime kuussa ministereitä

Vihreät jatkoivat juhlimista puoluefestareillaan viime viikonloppuna siitä huolimatta, että juhlaväki oli saanut tiedon ulkoministeri Haaviston koronatartunnasta sekä sen aiheuttamista mahdollisista altistumisista. 

Viime viikonloppuna sai alkunsa kohu, joka ei ota laantuakseen. Päinvastoin – kohahduttavat tapahtumat Suomen politiikan kentällä saavat koko ajan uusia ja kiinnostavia käänteitä.

Kaikki sai alkunsa siitä, kun ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi saaneensa koronavirustartunnan.

Asiasta tiedotettiin myös medialle lauantai-iltana.

Tämän jälkeen useampi ministeri on osallistunut erilaisiin tilaisuuksiin tietäen olleensa altistunut tai mahdollisesti altistunut koronavirukselle oltuaan Haaviston kanssa samassa tilassa perjantaina.

Oireeton Haavisto oli ehtinyt vierailla puoluetoimistolla lauantaiaamuna ennen kuin sai tiedon positiivisesta testituloksestaan. Haavisto oli puhunut Kansainvälinen vaikuttaja -kurssilla, johon osallistui useita nuoria, joista osa jatkoi matkaansa puolueen festareille Espoon Korpilammelle.

Kun tieto Haaviston koronatartunnasta tavoitti puoluefestareilla viihtyvän joukkion, altistuneita kehotettiin lähtemään kotiin tai eristäytymään. Seiskan lähteen mukaan juhlat kuitenkin jatkuivat tiettävästi aamun pikkutunneille saakka.

– Koronalle altistuneet nuoret bailasivat ykköspoliitikkojen kanssa aamuun asti, vaikka kaikki tiesivät altistumisesta, lähde kertoo Seiskalle.

Seiskan mukaan puoluefestareille on osallistunut myös alaikäinen henkilö, joka väitti Tiktokissa nauttineensa useita annoksia "europarlamentaarikon tarjoamaa skumppaa". Lisäksi nuori on lehden mukaan polttanut tupakkaa ja istunut puoluejohdon kanssa porealtaassa. 

Vihreiden puoluesihteeri Veli Liikanen kertoo Ilta-Sanomille, että festareilla oli kolme vihreiden nuorta, jotka olivat olleet Pekka Haaviston kanssa päivällä samassa tilaisuudessa.

Liikasen mukaan ohjeistusta rikkoi yksi alaikäinen nuorten jäsen. Tapahtumaan pystyivät osallistumaan IS:n mukaan myös alaikäset lupalapulla.

– Tieto Haaviston koronatartunnasta tuli vähän yli kymmenen illalla. Vihreiden nuorten pääsihteeri oli tavoittanut yhteentoista mennessä kaikki kolme ja ohjeistanut heitä poistumaan välittömästi juhlista ja eristäytymään hotellihuoneeseensa tai lähtemään taksilla pois Korpilammelta.

– On käynyt ilmi, että yksi nuorista ei ole toiminut ohjeistuksen mukaisesti, vaan on jatkanut tapahtumaan osallistumista. Pidän ohjeen noudattamatta jättämistä valitettavana virheenä. Asiaa on käsitelty asianosaisen kanssa, ja tämä henkilö on ilmoittanut olevansa hyvin pahoillaan, kommentoi Veli Liikanen IS:lle.

Vihreiden puoluejohdolta vaikea saada kommentteja

MTV Uutiset on yrittänyt toistaiseksi tuloksetta tavoittaa paikalla olleita europarlamentaarikko Alviina Alametsää ja Vihreiden puheenjohtaja Iiris Suomelaa. Puheenjohtajan puhelin on kytketty pois päältä.

Ainoana europarlamentaarikkona paikalla ollut Alametsä vahvisti Seiskalle, että juhlissa oli sekasaunontaa sekä täysi-ikäisille hankittua kuohuviiniä. Hän kuitenkin kiisti lehdelle tarjonneensa juomaa alaikäisille.

MTV Uutiset tavoitti puhelimitse vihreiden entisen varapuheenjohtajan Fatim Diarran, joka kertoi olevansa flunssaoireisena kotonaan. 

Hän kuuli Seiska-lehden tämänpäiväisestä uutisesta ensimmäistä kertaa MTV Uutisten otettua häneen yhteyttä, eikä siksi ota kantaa puoluefestareihin liittyviin kysymyksiin.

– En kommentoi tätä asiaa ollenkaan. Puoluejohto varmaan kommentoi asiaa, hän muotoilee MTV Uutisille. 

Diarra kuitenkin myöhemmin tarkensi MTV Uutisille olleensa paikalla juhlassa.

Vihreiden varapuheenjohtaja Atte Harjanne kertoo olleensa juhlissa alkuiltaan asti.

– Sen enempää en itse osaa tapahtumasta sanoa.

Hän ei ollut vielä haastatteluhetkellä tietoinen julkisuudessa esitetyistä väitteistä ja kertoi selvittävänsä asiaa.

Viestintäpäällikkö: Eihän tämä kiinnosta juuri ketään

Vihreiden viestintäpäällikkö Ville-Veikko Mastomäki ei näe, että puoluefestarit olisi kohahduttava saati kiinnostava aihe.

– En osaa vastata näihin kysymyksiin, eikä ole paikkanikaan vastata. Kannattaa varmaan puoluesihteeriin olla yhteydessä, jos on kysyttävää ja jos hänellä on aikaa, puhelimitse tavoitettu Mastomäki sanoo MTV Uutisille.

Juhlissa paikalla ollut puoluesihteeri Veli Liikanen ei ole myöskään perjantaina vastannut MTV Uutisten lukuisiin yhteydenottoihin.

– Eihän tämä ole toki kiinnostanut ketään muuta kuin Seitsemän päivää -lehden yhtä toimittajaa, joka on yhtä alaikäistä henkilöä jahdannut, Mastomäki lisäsi puhelun aikana. 

Tällaisista festareista oli kyse

Vihreiden puoluefestarit järjestettiin 4.–5. joulukuuta Espoon Hotelli Korpilammella. 

Facebook-tapahtuman mukaan ohjelmassa on ollut saunomista, poliittista keskustelua – unohtamatta iltaohjelmaa, siis ”iltabileitä tanssilattialla”. 

– Luvassa on myös iltaohjelmaa, jossa pääsee tanssimaan DJ Pekka Haaviston sekä räppäri Powerpimpin tahdissa, tapahtuman Facebook-sivulla kuvaillaan.

– Nyt on aika iloita siitä, että tätä kaikkea voidaan taas tehdä kasvotusten! Tule meidän kanssa paikkaamaan yhdessä poikkeusaikojen riemuvajetta, parantamaan maailmaa ja pitämään hauskaa, tapahtumasivulla riemuitaan. 

Haavisto perui osallistumisensa festareille saatuaan tiedon koronatartunnastaan.

Juttua muokattu klo 23: Lisätty Fatim Diarran täsmennys, että hän osallistui tapahtumaan. Lisätty IS:n saamat puoluesihteerin kommentit.

Juttua muokattu 10.12.2021 kello 19.39: Korjattu Ville-Veikko Mastomäen nimi oikein. 

Lue myös:

    Uusimmat