Sdp:n kansanedustaja vaatii uutta arvonnousuveroa – kokoomus ei lämmennyt ehdotukselle: "Se ei edes nostaisi verokertymää"

Kansanedustaja ja eduskunnan valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtaja Pia Viitanen (sd) haluaa Suomeen uuden arvonnousuveron.

Vaatimuksen taustalla on kansalaisjärjestö Finnwatchin raportti, jonka mukaan varakkaat suomalaiset muuttavat muita useammin Portugaliin, Sveitsiin, Luxemburgiin ja Singaporeen.

”Selvitys osoittaa, että Suomi menettää verotuloja, kun varakkaat siirtävät kirjoja matalan verotuksen maihin ennen sijoituksien myyntiä tai lahjoitusta. Suomen tulee tiivistää veropohjaa ottamalla käyttöön arvonnousuvero”, Viitanen vaatii tiedotteessa.

Valtiovarainministeriön selvitys alkuvuonna ei puoltanut henkilöiden varojen arvonnousun verotusta ulkomaille muutettaessa, eli niin sanottua maastapoistumisveroa.

”On selvää, että ennen pitkää hallituksen on pohdittava myös tulopohjaa lisääviä toimia. Tämän tyyppiset veropohjan tiivistämisratkaisut tulee hyödyntää, jotta hyvinvointipalvelut voidaan turvata ja välttää pieni- ja keskituloisiin kohdistuvat veronkorotukset. Ostovoimaa tarvitaan koronasta elpyessä”, Viitanen kertoi.

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki ei ehdotuksesta innostunut.

”Ei ole kuin muutama kuukausi virkatyönä tehdyn raportin julkaisemisesta, jonka mukaan kyseinen vero olisi vakava uhka Suomen kilpailukyvylle. Henkilökohtaisista vapauksista puhumattakaan”, hän kirjoittaa Facebook-sivullaan.

”Se ei edes nostaisi verokertymää, vaan monimutkaistaisi verotusta ja edistäisi pääomapakoa”, hän arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja