Mainos

SDP haluaa nopeasti päätöksiä pääomaverosta

Sdp haluaa hallituksen päättävän pääomaverotuksen korottamisesta 29 prosenttiin jo sunnuntaina alkavassa budjettiriihessä. Ensi vuoden tuloveron alennuksista on tarkoitus sopia vasta syksyn tulopoliittisen ratkaisun yhteydessä.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kalliomäki perustelee vaatimusta sillä, että pääomaveron korotuksesta sovittiin jo hallitusneuvotteluissa keväällä.

-Se on se ohje, jota noudatetaan. Mitä sitten muuten siihen liittyy, se on tietenkin keskustelujen ja neuvottelujen tulos. Yhdessä on sitten päätettävä kokonaisuus, Kalliomäki sanoo. Asia nousi esille, kun SDP:n eduskuntaryhmän työvaliokunta ja puolueen ministerit valmistautuivat edessä olevaan budjettiriiheen yhteisessä kokouksessaan Vantaalla. Hallitusohjelmaan kirjattiin keväällä, että pääoma-, yhteisö- ja korkotulojen verokantaa korotetaan 28 prosentista 29 prosenttiin ensi vuodesta lukien koko vaalikauden ajaksi.

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) on ollut halukas kytkemän pääomaveron korotuksen tuloverotuksen keventämiseen. Niinistön mielestä molemmista pitäisi päättää vasta myöhemmin syksyllä, kun nähdään, syntyykö keskitettyä tuloratkaisua. SDP:ssä uskotaan, että päätös pääomaveron korottamisesta helpottaisi myös kuntien taloutta koskevien ratkaisujen aikaansaamista budjettiriihessä. Yhden prosenttiyksikön korotus lisäisi kuntien tuloja arvioiden mukaan noin 400 milj. markkaa vuodessa.

Kuntien talouden turvaaminen ja siellä olevan vajeen kattaminen tuleekin olemaan yksi budjettineuvottelujen pääkysymyksiä. SDP:ssä tähdätään siihen, että budjettiriihessä kuntia koskevat asiat päätettäisiin yhtenä kokonaisuutena eikä ministeriökohtaisina erilliskysymyksinä. Kalliomäki puhui kuntia koskevasta kokonaisratkaisusta.

Pääministeri Paavo Lipponen vihjaa, että uusimmat arviot kuntatalouden tilasta eivät ehkä ole niin synkkiä kuin vielä hallitusneuvottelujen aikana. Sosiaalidemokraatit vaativat, että kuntien valtionosuuksiin tehdään indeksikorotukset täysimääräisesti, toisin kuin valtiovarainministeriön kaavailuissa on lähdetty.

Siimeksen ehdotus ei saa tukea

Sosiaalidemokraatit eivät lämmenneet asuntoasioista vastaavan ministerin Suvi-Anne Siimeksen (vas.) ehdotukselle, että asuntolainojen korkojen verovähennys rajattaisiin vain ensiasunnon ostajille.

Eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Tarja Filatov pohdiskeli, että periaatteellisesti se voisi olla oikea ratkaisu, mutta tässä tilanteessa periaatteet ja käytäntö eivät kohtaa. Filatov huomautti, että ensimmäinen asunto joudutaan hankkimaan usein, kun omaa rahaa on vasta vähän kasassa. Niinpä veroedun poistaminen koskettaisi myös lapsiperheitä, jotka ovat siirtymässä ensimmäisen kerran vähän isompaan asuntoon.

Lipponen puolustaa tiukkaa budjettia

Valtiovarainministeriön budjettiesitys on hieman tiukempi verrattuna hallituksen keväiseen kehyspäätökseen. Lipponen pitää tiukennusta perusteltuna, koska talouden näkymät ovat parantuneet ja kasvu ennakoitua voimakkaampaa.

-Kaikkien on tarpeen huolehtia siitä, että budjetin yleislinja tulee suhdannetilanteen mukaisesti suhteellisen tiukaksi, jotta on pelivaraa tulevaisuuteen, Lipponen sanoo. Lipponen kehaisi keskustaopposition budjettikannanottoa, joka hänen silmissään näytti "varsin rakentavalta". Sen sijaan hän kummastelee keskustan halua panna EU:n ns. kakkostukialueista tehty ratkaisu kokonaan uusiksi. -Kun varsinkin Mauri Pekkarinen (keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja) on niin hyvä asiantuntija, keskustan pitäisi nyt esittää oma vaihtoehtonsa yksityiskohtaisesti seutukunta seutukunnalta, Lipponen heittää oppositiolle.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.