Schröder ja Chirac vastustavat Irak-iskua

Ranskan presidentti Jacques Chirac ja Saksan liittokansleri Gerhard Schröder sanoivat tänään, että Ranska ja Saksa vastustavat pyrkimyksiä oikeuttaa sota Irakia vastaan.

-Tämä on yhteinen ulkopolitiikkamme, Chirac sanoi opiskelijayleisölle Berliinissä, jossa Saksan ja Ranskan johtajat juhlistivat maiden välisen yhteistyösopimuksen, Elyse'e-sopimuksen, 40-vuotista taivalta. -Sota ei koskaan saa olla väistämätön, Schröder sanoi.

Schröder ja Chirac sanoivat yrittävänsä kaikin voimin estää sodan syttymisen. Eilen Schröder toisti aiemman lausuntonsa siitä, ettei äänestäisi sellaisen YK:n päätöslauselman puolesta, joka antaisi luvan aloittaa sotatoimet Irakia vastaan.

Saksasta tulee YK:n turvallisuusneuvoston puheenjohtajamaa helmikuun 1. päivänä. Ranskalla on neuvostossa veto-oikeus, koska se on yksi viidestä pysyvästä jäsenmaasta.

Eilen Schröder ja Chirac juhlivat Elyse'e-sopimusta Pariisissa. Berliinissä Chiracin on määrä avata Ranskan uusi suurlähetystö. Johtajien sodanvastaiset lausunnot ovat saaneet osakseen suosionosoituksia molemmissa maissa.

Saksa: Asetarkastajilta lisäraportti

Saksa kehottaa YK:n asetarkastajia antamaan toisen selvityksen työstään, kertoi Saksan ulkoministeri Joschka Fischer tänään. Asetarkastajat antavat ensimmäisen selvityksen YK:lle 27. tammikuuta. -Haluamme, että he jatkavat työtään. Jos he jatkavat, on heidän myös esitettävä uusi selvitys, Fischer sanoi
Saksan ja Ranskan parlamenttien ulkoasiainvaliokuntien yhteisistunnon jälkeen.

Brittilehti The Times kertoi aikaisemmin tänään, että Saksa pyrkii toisen selvityksen pyytämisellä viivyttämään mahdollista päätöstä iskusta Irakiin.

Saksalaiset ja ranskalaiset poliitikot arvostelivat myös kovin sanoin Yhdysvaltain puolustusministerin Donald Rumsfeldin eilistä lausuntoa siitä, että Ranska ja Saksa kuuluvat "vanhaan Eurooppaan", koska ne vastustavat Irakin vastaista sotaa. Rumsfeldin mielestä suurin osa Euroopasta tukee Yhdysvaltain linjaa.

-Meillä on Eurooppa, joka katsoo tulevaisuuteen, Ranskan ulkoministeri Dominique de Villepin sanoi.
Saksan parlamentin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Volker Rühe taas kutsui Rumsfeldin kommentteja epäviisaiksi, ja sanoi, että tämä "ei ole diplomaatti". Muun muassa Ranskan talousministeri Francis Mer sanoi olevansa "syvästi loukkaantunut" Rumsfeldin lausunnosta.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat