Satelliittikuvat paljastavat tuhoutuneet koneet Venäjän lentotukikohdassa Krimillä – Ukrainan erikoisjoukkojen väitetään olevan iskujen takana

0:49
Katso millaisia tappioita Venäjä kärsi tiistaina!

Venäjän lentokonetukikohdassa Krimin niemimaalla tiistaina tapahtuneet räjähdykset tuhosivat ainakin seitsemän sotilaskonetta, selviää Planet Labsin tuoreista satelliittikuvista. Asiasta uutisoi muun muassa CNN.

Keskiviikkona Ukrainan armeija arvioi, että Venäjä menetti tiistaina yhdeksän sotilaskonetta. Arvioi ei sisältänyt selitystä siitä, mikä koneet tuhosi.

Sotilaslentokentällä tapahtuneiden räjähdysten syy on yhä epäselvä. Venäjän mukaan lentokentällä tapahtui onnettomuus ammusvarastossa.

Satelliittikuvissa näkyy neljä kraatteria.

Myös sosiaalisen median kanavissa on levinnyt väitetysti Novofedorivkassa kuvattuja videoita tuhoutuneista sotilaskoneista.

Ukraina ei ole virallisesti väittänyt tehneensä iskua, mutta amerikkalaislehtien Washington Postin ja New York Timesin ukrainalaislähteiden mukaan maa oli räjähdysten takana.

Ukrainalaisviranomaiset ovat kommenteissaan puhuneet sekä partisaanien toiminnasta että Ukrainan erikoisjoukoista.

Venäjän mukaan räjähdyksissä kuoli ainakin yksi henkilö.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

0:28
Räjähdys venäläistankin kyljessä: Ukrainan panssarintorjuntaohjus ehtii vain vilahtaa videolla.

Venäjä valtasi Krimin niemimaan Ukrainalta vuonna 2014. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi totesi äskettäin, että Ukrainan sota alkoi Krimistä ja sen täytyy päättyä Krimin vapauttamiseen.

Ukrainalaisviranomaiset ovat kommenteissaan maalailleet sotilaskentän räjähdyksiä Ukrainan etelän vastahyökkäyksen aluksi, kirjoittaa amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Etelä-Ukrainan vastahyökkäyksestä on kirjoitettu alkukesästä lähtien, mutta Ukrainan sodan karttaa ylläpitävän Emil Kastehelmen mukaan "se ei ole edennyt juuri lainkaan".

Iso-Britannian puolustusministeriö kuitenkin katsoo sodassa alkavan "uuden vaiheen" ja Kreml on siirtänyt merkittäviä määriä sotilaita ja kalustoa Itä-Ukrainasta etelään valmistautuessaan Ukrainan todennäköisenä pidettyyn vastahyökkäykseen.

– Ukraina on ottamassa käsiinsä strategisen aloitteen. Venäjän joukkojen dramaattinen heikentyminen näyttäisi antavan Ukrainalle ensimmäistä kertaa mahdollisuuden aktiivisesti muokata sodan suuntaa, kirjoittaa puolestaan ISW.

Katso artikkelin alussa olevalta videolta, miten pahaa jälkeä räjähdykset saivat aikaan.

0:46
Katso video Krimin kentän räjähdyksestä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja