Sotilasasiantuntijan mukaan sota Ukrainassa seisoo: "Nyt on odottava tunnelma" – pitkittyvä sota voi murtaa myös EU:n yhteisen rintaman

9:56
Millainen on Ukrainan kyky vastahyökkäykseen? Haastattelussa sotataidon laitoksen pääopettaja, everstiluutnantti Jarmo Mattila.

Sotilasasiantuntijan mukaan pitkittyvä sota voi haastaa EU:nkin yhtenäisyyttä.

Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen pääopettaja Jarmo Mattilan mukaan viime viikkoina ei ole nähty merkittäviä saavutuksia Venäjän tai Ukrainan osalta.

– Nyt on vähän odottava hetki ja seuraavia vaiheita valmistellaan, Mattila arvioi.

Ukrainalle eräs tärkein saavutus on ollut Dnepr-joen siltojen vaurioittaminen heinäkuun lopulla, mikä hankaloittaa täydennyksien kuljetusta Venäjän joukoille. Mattilan mukaan Ukraina ei ole onistunut kuitenkaan jatkamaan vastahyökkäyksiä tarpeeksi tehokkaasti siltojen tuhoamisen jälkeen.

–Venäjä pystyy rakentamaan ponttonisillan ja korvaamaan nämä tuhotut, jos tulee pitkiä taukoja, Mattila täsmentää.

Venäjä puolestaan ei ole onnistunut vieläkään Donbasin valtauksessa. Hyökkäys Itä-Ukrainassa näyttää pysähtyneen. 

– Voi olla, että Ukrainan vastatoimet ovat purreet tähän taktiikkaan. Muun muassa raskaiden raketinheittimien käyttö, joilla on vaikutettu komentopaikkoihin ja ammusvarastoihin.

"EU:n yhtenäisyys saattaa alkaa rakoilemaan"

Presidentti Sauli Niinistö kertoi viikonloppuna Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa olevansa huolissaan Ukrainan sodan mahdollisesta laajenemisesta, mutta ei eritellyt miten.

Mattila ei usko Ukrainan sodan maantieteelliseen laajenemiseen, mutta varoittaa EU:n yhteisen rintaman rakoilusta sodan pitkittyessä ja energian hinnan noustessa.

– Sota on jatkunut kohta puoli vuotta ja jatkuu edelleen. Tämä yhdessä energian hinnan kallistumisen kanssa koettelee EU:n yhtenäisyyttä. Sodan laajenemisen voi ajatella muutenkin kuin maantieteellisenä sotilaallisena laajentumisena, Mattila kommentoi Uutisaamun haastattelussa.

Mattila ei näe merkkejä Venäjän kyvystä laajentaa hyökkäystä Ukrainan ulkopuolelle.

– Tällä hetkellä Venäjän kyky sodan ja hyökkäyksen jatkamisesta esimerkiksi Moldovan suuntaan on heikko. En näe sellaista riskiä tällä hetkellä, Mattila sanoo.

Katso Mattilan koko haastattelu tiistain Uutisaamusta.

9:56

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja