Venäjä hyväksyi uuden lain asevelvollisista, koskee jopa 70-vuotiaita – MTV seuraa sotaa

Tältä Ukrainan sota näyttää läheltä – kameralle tallentanut lähitaistelu 1:32
Tältä Ukrainan sota näyttää läheltä – kameralle tallentanut lähitaistelu.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa tiistaina 18. heinäkuuta 2023. Keskiviikon seuranta löytyy täältä.

  • Venäjän hallitsemalla Krimin sillalla räjähdys 17. heinäkuuta, Ukraina väittää olevansa iskun takana
  • Zelenskyi: Naton päättämättömyys uhkaa liittouman vahvuutta
  • Yhdysvallat toimittaa rypäleammuksia Ukrainaan, Venäjä syyttää sotarikoksen teosta
  • Pentagon: Ukrainan vastahyökkäys etenee odotettua hitaammin
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Keskiviikon seuranta löytyy täältä

18.09: Venäjä nosti asevelvollisten palvelusikää

Venäjän duuma hyväksyi tänään lain, jolla se nostaa asevelvollisten ikää viidellä vuodella, uutisoi The Guardian.

Käytännössä päätös tarkoittaa sitä, että nyt Venäjällä on oikeus kutsua korkeimmista upseereista myös 70-vuotiaat takaisin palvelukseen 65-vuotiaiden lisäksi. Vastaavasti aliupseereista voidaan kutsua palvelukseen 60-vuotiaat ja sitä alemmalla sotilasarvoasteikolla olevat aina 55 ikävuoteen saakka. 

Venäjä nosti jo aiemmin viime syksynä järjestetyn ensimmäisen osittaisen liikekannallepanon yhteydessä palvelusikää 27 vuodesta 30 vuoteen. 

15.51: Venäjä on antanut peitellyn varoituksen Mustanmeren viljakuljetusten riskeistä

Venäjä on antanut peitellyn varoituksen Mustanmeren viljakuljetusten riskeistä. Varoitus annettiin sen jälkeen, kun Venäjä vetäytyi pois viljasopimuksesta.

Sopimus on mahdollistanut viljanviennin Ukrainasta meriteitse, vaikka maahan hyökännyt Venäjä on muuten sulkenut Ukrainan meriyhteydet.

Presidentti Vladimir Putinin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan ilman asiaankuuluvia turvallisuustakuita tietynlaisia riskejä syntyy alueella.

Peskov myös väitti Ukrainan käyttäneen Mustanmeren vientikäytävää taistelutarkoituksiin.

(STT)

14.53: Finnfund: Venäjän vetäytyminen viljasopimuksesta tarkoittaa tuhoisaa ruokakriisiä kehittyville maille

Venäjän vetäytyminen Mustanmeren viljasopimuksesta tarkoittaa tuhoisaa ruokakriisiä kehittyville maille, valtion kehitysrahoitusyhtiön Finnfundin ekonomisti Nea Tiililä sanoo tiedotteessa.

Viljasopimuksen ansiosta Ukrainasta on viety lähes 33 miljoonaa tonnia ruokaa. Asia käy ilmi myös Eurooppa-neuvoston verkkosivuilta. 

Yli puolet viljakuljetuksista on viety kehittyviin maihin, esimerkiksi Egyptiin, Bangladeshiin ja Intiaan.

Jos viljanvienti Ukrainasta estyy, eniten kärsivät kaikkein köyhimmässä asemassa olevat maat ja ihmiset, Tiililä sanoo. 

(STT)

12.49: Satelliittikuvat paljastavat: Näin Krimin silta kärsi Ukrainan vesidronehyökkäyksessä

Yhdysvaltalaisyhtiö Maxar on julkaissut uusia satelliittikuvia Venäjän ja Ukrainan Krimin niemimaan yhdistävästä sillasta, joka kärsi maanantaina vaurioita Ukrainan tekemässä hyökkäyksessä.

Ukrainan hyökkäys vaurioitti sillan autoliikenneosuutta. Sen sijaan armeijan huollon kannalta tärkeämpi rautatie ei ilmeisestikään kärsinyt vaurioita. Krimin silta on merkittävä huoltoreitti Etelä-Ukrainan venäläisjoukoille, jotka käyvät tällä hetkellä puolustustaistelua Ukrainan vastahyökkäystä vastaan.

Sillan vaurioitumisella on joka tapauksessa merkitystä Etelä-Ukrainassa taistelevien venäläisjoukkojen huollolle, arvioi yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW). Kyseiset venäläisjoukot ovat Ukrainan vastahyökkäyksen aikana useita kertoja kritisoineet esimerkiksi ammusten vähyyttä.

Katso satelliittikuvat: Näin Krimin silta vaurioitui Ukrainan vesidronehyökkäyksessä 0:15
Katso satelliittikuvat: Näin Krimin silta vaurioitui Ukrainan vesidronehyökkäyksessä.

12.13: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 710 sotilasta ja 38 tykkiä

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 710 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa neljä panssarivaunua, 17 panssariajoneuvoa ja 38 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

11.46: Ukraina: Odessan satama vaurioitui Venäjän yöllisessä iskussa

Ukrainassa Mustanmeren rannalla Odessan sataman infrastruktuuri vaurioitui Venäjän yöllisessä iskussa, Ukrainan armeija kertoo.

Venäjä laukaisi Odessaan maanantain ja tiistain välisen yön aikana 21 lennokkia ja kuusi risteilyohjusta, Ukrainan eteläinen sotilasjohto sanoi lausunnossaan.

Ilmapuolustus ampui kaikki kohteet alas, mutta hyökkäyksestä lentäneet pirstaleet vaurioittivat sataman infrastruktuuria ja useita yksityisiä koteja.

Isku tehtiin vain tunteja sen jälkeen, kun Mustanmeren viljakuljetukset mahdollistava sopimus raukesi Venäjän kieltäydyttyä jatkamasta sitä. Odessan satama oli yksi kolmesta satamasta, joista Ukraina pystyi sopimuksen nojalla viemään viljaa ja muita elintarvikkeita turvallisesti.

Ukrainan ilmavoimat kertoivat, että yön aikana kaikkiaan 31 lennokkia pudotettiin alas eri puolilla maata. Venäjä laukaisi lennokkeja yhteensä 36.

Paikallisen kuvernöörin Vitali Kimin mukaan iskussa osuttiin myös "teolliseen laitokseen" Etelä-Ukrainan Mykolajivin satamakaupungissa.

Iskusta syttyi tulipalo, joka saatiin kuitenkin sammutettua, hän sanoi Telegramissa. Isku ei aiheuttanut henkilövahinkoja.

9.38: Ukraina: Venäjä on aloittanut suuren hyökkäysoperaation Harkovassa: "Venäjä panee kaiken peliin"

Venäjä on aloittanut uuden, suureksi kuvaillun hyökkäysoperaation Koillis-Ukrainassa Harkovan seudun Kupjanskin alueelle, väittää Ukrainan maavoimien komentaja Oleksandr Syrskyi Telegramissa julkaistussa tilannepäivityksessä.

Syrskyi antaa kuvan, että kyse on merkittävästi hyökkäyksestä. Venäjä ilmeisesti pyrkii Ukrainan julkisen arvion mukaan ainakin osin ottamaan uudelleen haltuunsa niitä alueita, jotka Ukraina viime syksyn vastahyökkäyksellään valtasi takaisin.

– (Venäjän) tavoitteena on päihittää joukkomme Kupjanskin alueella ja jatkaa hyökkäystään syvyyteen, Syrskyi sanoo lausunnossaan.

Toisin sanoen Ukrainan maavoimien komentaja väittää ainakin julkisesti uskovansa, että Venäjä pyrkii alueella läpimurtoon, eikä ainoastaan taktiseen etenemiseen.

Ukrainan apulaispuolustusministerin Hanna Maliarin mukaan "vihollinen etsii parhaillaan heikkoja kohtia puolustuksestamme" Harkovassa ja Kupjanskissa. Hänen mukaansa Venäjän tavoite on työntää ukrainalaisjoukot Oskiljoen tasalle. Oskiljoelle on Venäjän nykyisistä asemista 20–30 kilometriä.

– Venäjä todennäköisesti pyrkii hyödyntämään sitä, että Ukraina keskittyy rintaman muihin alueisiin. Venäjä pyrkii vetämään ukrainalaisreservit pois Bahmutin, Länsi-Zaporizhzhjan ja Länsi-Donetskin alueilta, joissa Ukrainan vastahyökkäysoperaatiot ovat käynnissä, arvioi amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Jos Venäjän Harkovan alueen hyökkäys osoittautuu ensimerkkien mukaisesti merkittäväksi operaatioksi, voidaan parin viikon sisällä arvioida kesän sotakuvioita tarkemmin, Suomen entinen tiedustelupäällikkö, nykyinen kansanedustaja Pekka Toveri kirjoittaa Twitterissä.

– Kykeneekö Venäjä sitomaan Ukrainan voimat pohjoiseen niin, että vastahyökkäys hiipuu? Vai kuluttaako Venäjä omat voimansa niin, että Ukraina pääsee läpimurtoon etelässä? Kuuma kesä tiedossa.

6.27: YK: Ukrainan sodassa kuollut lähes 9 300 siviiliä 

Lähes  9 300 siviiliä on kuollut sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan helmikuussa 2022, sanoi YK:n poliittisten asioiden varapääsihteeri Rosemary DiCarlo YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa eilen.

– YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston mukaan 9 287 siviiliä on kuollut ja 16 384 haavoittunut, suurin osa heistä venäläisten joukkojen tulituksessa.

DiCarlon mukaan lapsia on kuollut 537 ja haavoittunut 1117.

Määrä on todennäköisesti paljon suurempi, koska luku sisältää ainoastaan vahvistetut kuolemantapaukset ja loukkaantumiset, DiCarlo korosti.

DiCarlo sanoi myös, että viime vuonna Ukrainasta tuli maa, jossa on eniten kuolleita ja vammautuneita lapsia, sekä maa, jossa on eniten pommitettu kouluja ja sairaaloita.

Ihmisoikeusvaltuutetun toimiston kesäkuussa tekemässä selvityksessä kirjattiin 9 083 kuollutta ja 15 779 haavoittunutta. 

Selvityksen mukaan eniten uhreja oli Donetskin ja Luhanskin alueilla. 

6.00: Venäjä: Liikenne Kertshinsalmen sillalla on käynnistynyt uudelleen

Venäjän mukaan liikenne Kertshinsalmen sillalla on käynnistynyt uudelleen eilisen hyökkäyksen jälkeen.

Asiasta kertoi Venäjän varapääministeri Marat Khusnullin tiistaina puolenyön jälkeen, kirjoittaa uutiskanava CNN. 

Liikenne Krimin niemimaalle johtavalla sillalla pysäytettiin maanantaiaamuna "hätätilanteen" takia.

Ainakin kahden ihmisen kerrottiin kuolleen ja yhden loukkaantuneen sillalla raportoiduissa räjähdyksissä.

Silta on Venäjälle tärkeä, sillä se toimittaa siltaa pitkin sotatarvikkeita joukoilleen Krimillä ja Ukrainan etelärintamalla.

5.11: Ukraina: Ilmaiskuja maan etelä- ja itäosissa, Odessassa kuultu räjähdyksiä

Venäjä teki tiistain vastaisena yönä ilmaiskuja Ukrainan etelä- ja itäosiin lennokeilla ja mahdollisesti myös ohjuksilla, kertoi Ukrainan ilmavoimat varhain tiistaina. 

Ilmavoimien mukaan kohteina olivat eteläinen satamakaupunki Odessa sekä Mykolaivin, Donetskin, Hersonin, Zaporizhzhjan ja Dnipropetrovskin alueet. 

Asiasta kertova uutistoimisto Reuters ei ole kyennyt tarkistamaan väitteitä riippumattomasti.

Odessan alueen sotilashallinnon päällikkö Oleh Kiper kertoi, että alueen ilmapuolustusjärjestelmät olivat mukana torjumassa venäläislennokkien hyökkäyksiä. 

Kiper kehotti Telegramissa asukkaita pysymään suojissa ja poissa ikkunoiden läheltä.

Yhdysvaltalaiskanava CNN:n työntekijät kertoivat kuulleensa Odessassa ilmahälytyksiä noin kello kaksi aamulla paikallista aikaa. 

Ryhmä näki ilmapuolustuksen operoivan eri puolilla kaupunkia, minkä jälkeen kuului räjähdyksiä.

23.51: Zelenskyi: Venäjällä ei ole "oikeutta tuhota minkään kansan elintarviketurvaa"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi myöhään maanantaina perinteeksi muodostuneessa iltapuheessaan, ettei kenelläkään ole oikeutta tuhota minkään kansan elintarviketurvaa. Aiheesta uutisoi CNN.

– Jos joukko ihmisiä jossain Kremlissä ajattelee, että heillä oletetaan olevan oikeus päättää, tuleeko ruokaa pöydälle eri maissa: Egyptissä tai Sudanissa, Jemenissä tai Bangladeshissa, Kiinassa tai Intiassa, Turkissa tai Indonesiassa... maailmalla on mahdollisuus näyttää, että kiristys ei ole sallittua kenellekään.

– Tästä ainoat seuraukset ovat, että elintarvikemarkkinat epävakautuvat ja, että maissa, jotka ovat riippuvaisia elintarvikkeiden tuonnista, syntyy kaaosta. 

Zelenskyi toteaa, että Ukrainasta viety ruoka- ja elintarvikevienti muodostaa perusturvan noin neljällesadalle miljoonalle ihmisille. 

21.17: Tältä Ukrainan sota näyttää läheltä – ukrainalaisjoukot keskellä tulitusta

Ukrainan sisäministeriö julkaisi lauantaina videon, joka näyttää intensiivistä taistelua Ukrainan ja Venäjän joukkojen välillä.

Ministeriö kertoi Telegramissa, että kansalliskaartin sotilaat hyökkäsivät Venäjän joukkoja vastaan ​​lähitaistelussa, joka käytiin todennäköisesti lähellä Zaporizhzhjan aluetta.

20.56: Putin kutsuu siltaräjähdystä terroristiseksi teoksi

Venäjän presidentti Vladimir Putin on nimittänyt Kertshinsillan räjähdystä terroristiseksi teoksi, kertoo BBC. Putinin mukaan Venäjä aikoo vastata tekoon.

Lisää maanantain tapahtumista voit lukea täältä.

 

Lue myös:

    Uusimmat